ANP
NOS Nieuws

Regering in Frankrijk 'buigt niet voor brandstofprotest'

De Franse overheid gaat de hogere accijns op brandstof niet terugdraaien na de massale protesten van afgelopen weekend. Volgens de premier Edouard Philippe hebben andere belastingverlagingen de totale lasten voor de belastingbetaler verminderd.

Sinds zaterdag wordt er in het land hevig geprotesteerd tegen de hogere brandstofprijzen. Daarbij vielen zaterdag een dode en 227 gewonden. Er werd toen op ruim 2000 plaatsen gedemonstreerd. Op meerdere plaatsen kwam het tot botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie. Die gebruikte traangas om demonstranten uiteen te drijven.

In een interview met tv-zender France 2 zei Philippe zondagavond dat de overheid de "accijnzen niet verhoogt om de Fransen te plezieren, maar omdat we meer belasting willen heffen op CO2-uitstoot dan op arbeid".

Nieuwe blokkades

Zondag gingen er op veel plaatsen weer mensen de straat op, maar waren de protesten minder hevig. De naar schatting 40.000 demonstranten wierpen op zo'n 150 plekken wegversperringen op. Dat was minder dan de 285.000 demonstranten en ongeveer 2.000 wegblokkades op zaterdag.

In heel Frankrijk waren dit weekend gele hesjes te zien.

 • ANP
  Protestacties op de ringweg rond Caen
 • ANP
  Zondag waren er opnieuw tal van wegblokkades en acties
 • ANP
  De Fransen zijn boos over accijnsverhogingen
 • ANP
  Onder meer in Caen werd geprotesteerd

Het afgelopen jaar steeg de prijs voor een liter euroloodvrij met 23 procent, naar ongeveer 1,45 euro. Die stijging kwam mede door hogere belastingen. President Macron wil de Fransen stimuleren om op duurzamere energie over te gaan.

De komende tijd worden er in Frankrijk nog meer acties verwacht. Waar en wanneer die plaatsvinden is onduidelijk, omdat het om spontane betogingen gaat. Hier zit geen centrale organisatie achter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl