AFP
NOS NieuwsAangepast

Dode en ruim 200 gewonden bij acties tegen benzineprijzen in Frankrijk

In Frankrijk is de hele dag gedemonstreerd tegen de hoge brandstofprijzen. Daarbij is een dode gevallen en raakten 227 mensen gewond, van wie zes ernstig. De meesten raakten gewond doordat ze geraakt werden door boze automobilisten die probeerden de blokkades te doorbreken.

In Parijs gingen de demonstranten het langst door. Aan het begin van de avond probeerden honderden demonstranten het Élyséepaleis te bereiken, waar president Macron woont. De politie verjoeg hen met traangas.

Paniek

Een demonstrant kwam om het leven toen een moeder met een ziek kind in de auto ten oosten van Lyon op een blokkade stuitte. Ze raakte in paniek en reed een vrouwelijke actievoerder dood. De 63-jarige bestuurder is gearresteerd.

Verspreid over het hele land zijn 2000 acties geteld met op het hoogtepunt in totaal ruim 280.00 deelnemers. In heel Frankrijk werden 117 mensen aangehouden, van wie er 73 zijn vastgezet.

De demonstranten voeren actie tegen de stijging van de brandstofprijzen, onder meer met langzaamaanacties en door tolpoortjes bij snelwegen te blokkeren. Zo hielden 900 motorrijders een barbecue op de oprit van een snelweg bij Amiens.

Een liter euroloodvrij kost in Frankrijk nu zo'n 1,45 euro, maar het afgelopen jaar steeg de prijs met zo'n 23 procent, zei correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. De stijging is mede het gevolg van hogere belastingen. President Macron wil de Fransen stimuleren op duurzamer energie over te gaan. Een liter diesel kost nu bijna evenveel als een liter benzine.

Burgers die zich de "gele hesjes" noemen, pikken de prijsstijgingen niet. De naam "gele hesjes" verwijst naar de gele fluorescerende hesjes die automobilisten verplicht in de auto hebben liggen.

Overal in het land zijn de gele hesjes te zien:

Fransen boos over almaar stijgende brandstofprijzen

De actie kwam op gang nadat een ondernemer een petitie tegen de prijsstijgingen online had gezet. Zij kreeg veel bijval op sociale media. Twee vrachtwagenchauffeurs kondigden daarna een blokkade aan en binnen de kortste keren werden overal lokale actiegroepen opgericht.

Volgens NOS-correspondent Frank Renout zijn er de komende tijd nog meer acties te verwachten. Wanneer en waar precies is nog niet helemaal duidelijk. "Het zijn spontane betogingen, niet centraal georganiseerd door vakbonden", zegt Renout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl