Wegblokkades tegen de stijging van de brandstofprijzen in Frankrijk
NOS Nieuws

Waarom het benzineprotest van de gele hesjes stopt bij de taalgrens in België

Ze begonnen in Frankrijk en zijn bezig met een opmars naar het noorden. De 'gele hesjes' protesteren tegen de hoge prijzen aan de pomp. Demonstranten blokkeren wegen waardoor tankstations zonder brandstof komen te zitten.

De prijs voor een liter euroloodvrij in Frankrijk is in één jaar met 23 procent gestegen, naar ongeveer 1,45 euro. Die stijging kwam mede door hogere belastingen.

Tot nu toe rukken de protesten op tot de Franse taalgrens in België. In Vlaanderen zijn geen demonstraties. Dat terwijl de prijzen voor diesel en benzine in Vlaanderen gelijk zijn aan die in Wallonië. Waarom staan alleen de Franstalige Belgen op hun achterste poten?

Toen de Franse media berichtten over de demonstraties tegen de prijs aan de pomp, sloeg de vonk over naar Wallonië. Volgens EU-correspondent Thomas Spekschoor kwam dat omdat Franstalige Belgen veel Franse televisie kijken. "Veel meer dan de Vlaming naar de Nederlandse televisie kijkt. De Franstalige Walen zien wat er in het zuiden leeft en pikten dat op."

Benzineprijzen per liter in Europa

Land Euro 95 Diesel LPG
Nederland 1,66 1,46 0,88
België 1,38 1,54 0,54
Frankrijk 1,47 1,48 0,85

Bron: ANWB

"Het is een beetje speculeren", zegt Spekschoor over de rustige Vlamingen. "Maar in Vlaamse media lees ik wel dat de lonen in Vlaanderen hoger zijn en Vlamingen vaker een lease-auto met tankpas hebben dan Walen. In Wallonië zijn de afstanden bovendien groter, omdat zij meer verspreid wonen. Daarom merken zij meer van de prijzen aan de pomp."

Nederland

De demonstraties hebben vooralsnog geen effect op Nederland. Het is niet aantrekkelijk voor Belgen om in Nederland te tanken, omdat de benzineprijzen hier nog hoger liggen, zegt Spekschoor. "Er zijn ook nog geen grote benzinetekorten in België. Tekorten bij Nederlandse pompen door een toename in Belgische consumenten lijken daarom uitgesloten."

Dat de protesten van Frankrijk en Wallonië naar Vlaanderen en Nederland overwaaien, lijkt hem ook onwaarschijnlijk. "Protesten en stakingen zijn in België veel gewoner. Vorige week legden de postbodes en de vuilnismannen het werk nog neer. Het openbaar vervoer ligt hier ook regelmatig stil. Dat soort acties zie je in Nederland veel minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl