NOS NieuwsAangepast

Nederlanders eten iets gezonder, vooral minder vlees

Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten. Zo wordt er meer groente en fruit gegeten en minder vlees. Ook suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen worden minder gedronken. Omgerekend kregen Nederlanders daardoor in de onderzochte periode bijvoorbeeld gemiddeld 756 suikerklontjes per jaar minder binnen.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het voedingspatroon tussen 2007 en 2010 heeft vergeleken met dat tussen 2012 en 2016. Volgens het instituut is het een stap in de goede richting, maar houden veel Nederlanders zich nog steeds niet aan de voedingsrichtlijnen.

In deze bedrijfskantine letten veel mensen op wat ze eten, maar soms is de verleiding om iets ongezonds te pakken toch nog aanwezig:

'Ik let beter op mijn eten, maar ik houd ook van mijn kroketje'

Gisteren nog publiceerde Wakker Dier de resultaten van een onderzoek dat de Universiteit Wageningen in opdracht van de actiegroep had gedaan en waarvan de conclusie was dat de daling van het vleesverbruik ten einde lijkt te zijn gekomen. De uitkomsten van beide onderzoeken zijn niet goed vergelijkbaar, alleen al omdat het onderzoek van Wakker Dier en Universiteit Wageningen zich beperkte tot vorig jaar en het jaar daarvoor.

Bekijk de belangrijke veranderingen in het eetpatroon hieronder. De frisdrankcijfers gaan over de periode 2015-2016 ter vergelijking met 2012-2014.

Minder vlees

Opvallend is de daling in de vleesconsumptie. "Ons vleesgebruik is vanaf de jaren 60 gestegen, daarna is het gestabiliseerd en er lijkt nu een significante daling te zijn ingezet", zegt RIVM-onderzoeker Caroline van Rossum.

Als voorbeeld wijst de onderzoeker naar de consumptie van vlees in 1987/1988. Toen at een Nederlander gemiddeld 117 gram vlees per dag. In het huidige onderzoek is de vleesconsumptie 104 gram.

Volgens het RIVM kan de daling in de consumptie van rood en bewerkt vlees gunstig zijn voor de volksgezondheid. Door daarvan minder te eten lopen mensen een lager risico op een aantal chronische ziekten. "Als je rood vlees eet, loop je bijvoorbeeld meer risico op darmkanker en diabetes", zegt Van Rossum.

Ook helpt dit om de milieudruk van ons voedsel te verlagen.

Minder bier en wijn

Daarnaast laten de cijfers van het RIVM een flinke daling in de alcoholconsumptie zien, van dik 19 procent. Dat kan deels te maken hebben met de verhoging van de alcoholleeftijd van 16 naar 18. Daardoor mogen jongeren onder de 18 geen alcohol meer drinken en daalt de gemiddelde alcoholconsumptie dus ook.

Verschil in voedselconsumptie per dag

Product: 2007 - 2010 2012 - 2016 Verschil
groente 131 gram 134 gram + 3 procent
fruit, noten en olijven 114 gram 124 gram + 9 procent
vlees 112 gram 104 gram - 8 procent
zuivel 394 gram 347 gram -12 procent
brood, granen, rijst en pasta 200 gram 204 gram + 2 procent
alcohol 189 gram 153 gram - 19 procent
bron: RIVM

Hoewel Nederlanders door de bank genomen dus meer groente en fruit eten, houden veel mensen zich niet aan de richtlijnen voor goede voeding. "Er is een klein stapje in de goede richting gezet", zegt Van Rossum. "Het is iets beter geworden, maar er is nog wel gezondheidswinst te behalen."

Het RIVM deed onderzoek in de periode 2012 tot en met 2016 onder meer dan 4000 deelnemers.

Voorbeelden Richtlijn gezonde voeding RIVM voor volwassenen per dag

productgroep Aanbevolen Nederlanders die dat halen
groente 200 gram 16 procent
fruit 200 gram 13 procent
ongezouten noten 15 gram 6 procent
bron: RIVM

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl