anp

Wakker Dier: vleesverbruik blijft stabiel

time icon

Vorig jaar was het vleesverbruik in Nederland net zo hoog als in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van Wakker Dier. Per hoofd van de bevolking wordt jaarlijks gemiddeld bijna 77 kilogram verbruikt.

Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de daling van het vleesverbruik. De afgelopen jaren daalde het verbruik per Nederlander van ruim 79 kilo in 2009 naar 76,7 kilo in 2015. Daarna stabiliseerde het verbruik.

Verbruik en consumptie

Niet al het verbruikte vlees wordt ook geconsumeerd. Het verbruik wordt gemeten in karkasgewicht, dat is vlees inclusief botten. Ongeveer de helft van de 76,6 kilogram wordt ook echt gegeten, ruim 38 kilo.

Wakker Dier noemt de uitkomsten van het onderzoek verrassend. Volgens de organisatie zeggen mensen vaak dat ze minder vlees eten en noemen steeds meer mensen zich flexitariër. Ook stijgt de verkoop van vleesvervangers al jaren. Toch lijken die trends nauwelijks invloed te hebben op het vleesverbruik.

De 38 kilo die we gemiddeld consumeren is 50 procent meer dan wat het Voedingscentrum als maximum adviseert. De aanbevolen hoeveelheid vlees per persoon ligt volgens de Schijf van Vijf op zo'n 25 kilo.

STER Reclame