NOS NieuwsAangepast

Hoe slecht is vlees echt voor het milieu?

Eén kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Vlees is milieuvervuilend, zoveel is duidelijk. Maar hoe zit dat precies?

Vandaag begint de eerste Nationale Week Zonder Vlees, een initiatief van vegetariër Isabel Boerdam in samenwerking met tientallen voedselproducenten en supermarkten. Samen promoten ze een 'flexitarisch' eetpatroon. Elke dag vlees eten is volgens hen niet meer van deze tijd.

Een dagje geen vlees eten heeft een positief effect op dieren, maar ook op het klimaat. Wereldwijd is voedsel verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft van die vervuiling wordt veroorzaakt door dierlijke producten.

Waarom vlees milieubelastend is, leggen we uit in deze video:

Uitleg: zo slecht is vlees voor het milieu

Vleesconsumptie is een van de vele bronnen van CO2-uitstoot, naast bijvoorbeeld vliegen, autorijden en verwarmen. Maar minder vlees eten heeft nog andere milieuvoordelen zoals vermindering van land- en watergebruik.

Als Nederland het klimaatakkoord van Parijs wil halen (40 procent minder CO2-uitstoot in 2030), moeten we ook de uitstoot van broeikasgas door voedselconsumptie beperken. Dat stelde het RIVM vorig jaar al in een rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl