Sensationele slotfase brengt Oranje naar eindronde Nations League

Samenvatting Duitsland-Nederland

Het Nederlands elftal heeft zich op een sensationele manier geplaatst voor het eindtoernooi van de Nations League. In Gelsenkirchen maakte Oranje een 2-0 achterstand tegen Duitsland in de slotfase goed, waardoor het als eerste eindigt in de groep.

Oranje kan zich samen met Zwitserland, Portugal en Engeland opmaken voor het lucratieve eindtoernooi, dat van 5 tot en met 9 juni in Portugal wordt gespeeld. Voor de winnaar ligt zes miljoen euro klaar. De verliezend finalist ontvangt 4,5 miljoen euro.

Eindstand groep 1 divisie A Nations League

land gespeeld-punten doelsaldo
1. Nederland 4-7 (8-4)
2. Frankrijk 4-7 (4-4)
3. Duitsland 4-2 (3-7)

In oktober won Oranje in Amsterdam enigszins geflatteerd met 3-0 van Duitsland, maar een herhaling van dat feest zat er geen moment in. Ten opzichte van dat eerste duel had de Duitse bondscoach Joachim Löw zijn elftal op zes plaatsen gewijzigd. Het verjongde Duitsland troefde Nederland tachtig minuten lang op alle fronten af.

Al snel was het 1-0. Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt lieten zich aftroeven door Serge Gnabry en Timo Werner en de laatste schoot fraai raak. Tien minuten later bediende Toni Kroos Leroy Sané, die zich tussen drie verdedigers knap vrij draaide en vervolgens met een diagonaal schot Jasper Cillessen passeerde.

Nederland ontbeerde de snelheid en de creativiteit waarmee vrijdag nog Frankrijk was overklast en kwam voor rust maar één keer dreigend voor het doel van Manuel Neuer: bij een scherpe voorzet van Blind kopte Niklas Süle de bal bijna in eigen doel. Namens Duitsland misten Werner, Sané en Gnabry kansen op een hogere ruststand.

Omdat Ryan Babel met een hamstringblessure naar de kant moest, maakte Javairo Dilrosun zijn debuut. Met hem in de ploeg verging het Oranje niet veel beter. Twintig minuten na rust moest ook Dilrosun naar de kant, eveneens met een hamstringblessure.

Opportunistischer

Met Luuk de Jong in de punt van de aanval hoopte Koeman wat opportunistischer te spelen, maar ook dat plan kwam niet uit de verf. Duitsland trok zich terug, gunde Oranje de bal, maar kwam er bij een balverovering razendsnel uit.

Zo kreeg Werner twee kansen na balverlies van Frenkie de Jong. Aan de andere kant werd een schot van Memphis Depay door Manuel Neuer met de voet gekeerd.

In de slotfase veerde Oranje op en kreeg het duel toch nog een doldwaze apotheose. Quincy Promes maakte vijf minuten voor tijd de 2-1 met een bekeken schot. "Alles of niets", klonk het vanuit het Nederlandse vak op de tribunes. Een gelijkspel zou immers genoeg zijn voor groepswinst.

De 2-2 viel uiteindelijk in de eerste seconde van de blessuretijd. Aanvoerder Virgil van Dijk volleerde fraai binnen en bracht Oranje in extase.