Joop Alberda
NOS Sport

Alberda: 'Of Pieter wel geschikt is? Wat een bizarre vraag'

Pieter van den Hoogenband was al maanden in beeld als chef de mission voor de Olympische Spelen van Tokio 2020, maar werd pas gisteren aangesteld. Er zou binnen NOC*NSF aanvankelijk niet genoeg draagvlak voor hem geweest zijn.

Joop Alberda snapt daar niks van. "Of hij wel geschikt is voor die functie? Ik vind dat eigenlijk een bizarre vraag", zei hij gisteravond op NPO Radio 1. "Het is een man die op alle fronten actief is geweest."

Staat van dienst

Van den Hoogenband heeft als zwemmer vier Spelen meegemaakt, was als analist voor de media in Londen en Rio de Janeiro, organiseerde diverse grote zwemwedstrijden en was chef de mission bij de Jeugd Olympische Spelen.

Van den Hoogenband: 'Wil chemie Sydney 2000 terugzien in Tokio'

"Pieter heeft een grote uitstraling, hij hoort bij de volgende generatie", aldus Alberda. "Want als we altijd blijven bij de mensen met ervaring worden we op een gegeven moment geleid door holbewoners. Dat lijkt me niet verstandig."

Daar zou Alberda zichzelf mee kunnen bedoelen, want na zijn succesvolle carrière als volleybalcoach was hij technisch directeur bij NOC*NSF, de atletiekunie, de volleybalbond en de roeibond.

Er zullen foutjes komen

"Ik heb veel met Pieter samengewerkt. Zijn ultieme droom was een rolmodel worden in de Nederlandse sport. Dat kan hij nu gaan doen. Er zullen foutjes komen. Als die allemaal gemaakt zijn voor Tokio 2020 is er niks aan de hand", aldus Alberda.

En Van den Hoogenband staat er niet alleen voor. In tegenstelling tot het verleden is de chef de mission geen technisch directeur, dat blijft Maurits Hendriks. Die zet de lijnen uit. Alberda: "Bij NOC*NSF is voldoende kennis en ervaring om er weer een succes van te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl