NOS Sport

Van den Hoogenband: 'Wil chemie Sydney 2000 terugzien in Tokio'

Van den Hoogenband: 'Wil chemie Sydney 2000 terugzien in Tokio'

Hoeveel medailles gaat Nederland halen bij de volgende Olympische Spelen? Het is dé vraag die iedere chef de mission krijgt, dus ook Pieter van den Hoogenband na zijn aanstelling voor Tokio 2020.

"Ik was zelf onderdeel van de gouden ploeg in Sydney", vertelt de oud-zwemmer. "Er was een aantal mensen dat op hetzelfde moment excelleerde. De chemie en de sfeer die daar ontstond wil ik graag in Tokio zien. Wie weet kunnen we de score van Sydney evenaren of zelfs overtreffen..."

In Sydney haalde Nederland in 2000 twaalf gouden, negen zilveren en vier bronzen medailles. Dat evenaren is meer een wens van Van den Hoogenband, dan een voorspelling. "Want dan ga ik op de stoel van technisch directeur Maurits Hendriks zitten. Hij is verantwoordelijk voor de programma's, ik voer het team pas in de laatste fase aan."

Vergeer chef de mission Paralympische Spelen

Naast Van den Hoogenband is Esther Vergeer aangesteld als chef de mission van de paralympische ploeg. Dat was ze ook al bij de Winterspelen in Pyeongchang. "Ik stak meteen mijn vinger op toen ze iemand voor Tokio vroegen."

Ook Vergeer chef de mission: 'Stak meteen mijn vinger op'

De keuze voor haar was geen vanzelfsprekendheid. Vergeer: "Nee, niet helemaal. Na Pyeongchang was er een echt evaluatiemoment. Wat kan er beter en kan je Tokio aan? De zomerploeg is groter, dus dat wordt wel aanpoten."

Waarom duurde het zo lang met Van den Hoogenband?

De benoeming van Van den Hoogenband lag ook in de lijn der verwachting, maar het duurde toch nog erg lang voordat het definitief werd. Stond niet iedereen achter de keuze voor hem?

"Nou, ik ben er inmiddels wel achter dat dit soort trajecten tijd kosten", zegt 'VDH'. "Ik heb gesprekken gehad met Maurits Hendriks en Gerard Dielessen (algemeen directeur NOS*NSF red.) en het bestuur moet dat allemaal toetsen. Die mensen hebben ook drukke functies, dat duurt altijd even voordat ze bij elkaar kunnen komen."

'Niet iedereen binnen NOC*NSF vond Van den Hoogenband beste kandidaat'

Kort maar krachtig legt Van den Hoogenband uit wat zijn voornaamste taak is. "Ik moet niet op de stoel gaan zitten van de coaches of technisch directeuren. Ik moet op de achtergrond zorgen dat de zaken goed geregeld zijn en eventueel ruis wegnemen."

Wanneer begint hij eigenlijk? "Nu..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl