NOS NieuwsAangepast

Wereldleiders herdenken einde Eerste Wereldoorlog in Parijs

In onder meer Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk wordt vandaag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Op 11 november 1918, Remembrance Day, werd de wapenstilstand getekend.

In Frankrijk leidde president Macron de ceremonie bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. Daarbij waren tientallen staatshoofden en regeringsleiders aanwezig, onder wie de Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin, en ook premier Rutte.

"We mogen niets afdoen aan de principes waarvoor gestreden is", sprak Macron, die de aanwezige wereldleiders opriep tot samenwerking. "Onze voorgangers hebben voor onze vrede gestreden. Het verplicht ons na te denken over de toekomst." Ook noemde hij vaderlandsliefde het tegenovergestelde van nationalisme. "Nationalisme is verraad", aldus Macron.

Hieronder een samenvatting van de herdenking in Parijs:

Wereldleiders herdenken einde Eerste Wereldoorlog in Parijs

Getuigenissen die militairen schreven op 11 november 1918 werden door middelbare scholieren voorgelezen in het Frans, Duits en Engels.

Meer dan tweeduizend agenten waren op de been. Een topless activiste van vrouwenrechtenbeweging Femen wist desondanks op enkele meters afstand van de autocolonne van Trump te komen, voordat ze werd meegenomen door de politie.

Frankrijk middelpunt

De ceremonie is het sluitstuk van een week die in Frankrijk in het teken stond van de Eerste Wereldoorlog. Het herdenkingsmoment is van grote betekenis voor de Fransen, zegt correspondent Frank Renout. "In bijna ieder Frans dorp staat een herdenkingsmonument voor de gesneuvelde militairen in de Eerste Wereldoorlog. Elke familie heeft wel een verhaal over een overleden familielid."

Bovendien staat Frankrijk door de ceremonie even in het middelpunt. "Frankrijk wordt toch weer even gezien als wereldmacht", zegt Renout. "Macron is op dit moment niet erg populair in eigen land, misschien is dit voor hem een steun in de rug."

Aansluitend lunchen de wereldleiders samen op het Élysée-paleis. Daarna opent Macron de eerste editie van het Vredesforum van Parijs, dat tot en met dinsdag duurt. Het forum moet de vrede en internationale samenwerking tussen landen bevorderen. President Trump zal niet bij het forum aanwezig zijn.

Ook in België en het Verenigd Koninkrijk zijn er vandaag herdenkingen. In België was er vanochtend onder meer een ceremonie bij het monument onder de Menenpoort in de stad Ieper. Vanavond om 20.00 uur volgt er op die plek opnieuw een ceremonie, waar dan ook het Belgische koninklijk paar en premier bij aanwezig zijn.

"Ook hier is het belang van de herdenkingen groot", zegt correspondent Sander van Hoorn. "De afgelopen vier jaar zijn er herdenkingen geweest. Talloze mensen liggen hier begraven. Naast Belgen bezoeken bijvoorbeeld ook veel Britten de graven en slagvelden."

In het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste ceremonie bij Whitehall, waar onder anderen koningin Elizabeth, Britse oud-premiers en burgemeester Khan van Londen bij aanwezig zijn. "Voor de Britten is de Eerste Wereldoorlog een enorme klap geweest", zegt correspondent Tim de Wit. "De Tweede Wereldoorlog was voor de Britten The Good War, waarin de nazi's werden verslagen. De Eerste Wereldoorlog wordt vooral herinnerd om de vele onnodige slachtoffers."

In Australië bezochten duizenden mensen vandaag de herdenkingsdienst bij het Shrine of Remembrance monument in Melbourne. In de oorlog kwamen meer dan 60.000 Australische militairen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl