Aangifte Noord-Koreaan tegen Nederlandse scheepsbouwer
Een Noord-Koreaanse arbeider heeft aangifte gedaan tegen een Nederlandse scheepsbouwer. Het bedrijf zou hebben geprofiteerd van de uitbuiting van hem op een Poolse scheepswerf. De aangifte werd vorige week gedaan, zegt zijn advocaat.
Volgens advocaat Barbara van Straaten is het de eerste keer dat een Nederlands bedrijf in Nederland wordt aangeklaagd voor uitbuiting in het buitenland. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er aangifte is gedaan.
Lange dagen, laag salaris
Van Straaten zegt dat de Noord-Koreaan "eerder jaren dan maanden" op de scheepswerf van het Poolse bedrijf Crist SA in Gdynia heeft gewerkt.
Hij maakte volgens haar werkdagen van twaalf uur onder onveilige omstandigheden en kreeg minder dan de helft van het salaris van Poolse werknemers uitbetaald. Daarvan zou ook nog eens "heel veel" zijn ingehouden door de Noord-Koreaanse regering.
Geen details
Details over de identiteit van de Noord-Koreaan wil Van Straaten niet kwijt, omdat de man dan strafmaatregelen van het Noord-Koreaanse regime kan verwachten. Ze wil ook niet zeggen waar hij nu is.
Ook wil ze niet zeggen om welke Nederlandse scheepsbouwer het gaat, omdat het voor het OM dan mogelijk moeilijker wordt om een onderzoek in te stellen. Bekend is dat op Poolse scheepswerven meerdere Nederlandse bedrijven actief zijn, en dat daar ook Noord-Koreaanse dwangarbeiders werken.
Van Straaten hoopt dat haar cliënt in een getuigenbeschermingsprogramma kan worden opgenomen als het OM de zaak in behandeling neemt.
Papieren werkelijkheid
Het nieuwsnetwerk Thomson Reuters Foundation, dat over de zaak bericht, sprak met een woordvoerder van de Poolse scheepswerf. Het bedrijf zegt dat het geen Noord-Koreanen in dienst had, maar zaken deed met een inmiddels failliet verklaard uitzendbureau.
Volgens Van Straaten is dat de "papieren werkelijkheid" en waren de Noord-Koreanen feitelijk werknemers. De Poolse arbeidsinspectie zegt tegen de Thomson Reuters Foundation dat er in 2013 29 illegale Noord-Koreaanse arbeiders op de werf zijn aangetroffen.
De Nederlandse scheepsbouwer zou ervan op de hoogte zijn geweest dat bij Crist SA Noord-Koreanen werden uitgebuit. Dat blijkt volgens Van Straaten onder meer uit bewijsmateriaal dat wij bij het OM hebben ingeleverd, zegt Van Straaten.
In februari publiceerden onderzoekers van de Universiteit Leiden een rapport over Noord-Koreaanse dwangarbeiders op een scheepswerf in de Poolse stad Szczecin. Daar werden de afgelopen jaren in opdracht van Nederlandse scheepsbouwers 38 schepen gebouwd.
De onderzoekers stelden de Nederlandse bedrijven medeverantwoordelijk voor de slechte arbeidsomstandigheden waaronder de Noord-Koreanen moesten werken. De betrokken bedrijven zeiden dat ze niet wisten dat er Noord-Koreanen aan het werk waren geweest.
Volgens schattingen heeft Noord-Korea bijna 150.000 arbeiders in het buitenland te werk gesteld. Die zouden jaarlijks zo'n 200 tot 500 miljoen dollar voor het regime in Pyongyang opleveren.