Rode Kruis: stop met filmen van ongelukken, ga liever helpen
Het moet afgelopen zijn met het filmen van gewonden na een ongeluk, zegt het Rode Kruis. De hulporganisatie stelt dat 90 procent van de Nederlanders het onacceptabel vindt en begint vandaag een campagne op sociale media.
"Het filmen van heftige situaties met een telefoon lijkt soms wel een soort reflex geworden", zegt Nico Zuurmond van het Rode Kruis. "Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook benutten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen. Want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang."
Dit is het campagnefilmpje dat mensen op andere gedachten moet brengen:
Vrijdag kregen 45 automobilisten een bekeuring toen ze een ongeluk op de A58 filmden of fotografeerden. Eerder die week filmden omstanders door een ruit van een restaurant hoe een man werd gereanimeerd. Tot woede van een agent, die er een blog op Facebook over schreef.
"Het gebeurt vrijwel continu, overal waar we komen", zei de Nederlandse Politiebond zaterdag als reactie op deze gebeurtenissen. "Er lijkt geen grens te zijn", voegde politievakbond ACP eraan toe. Agenten zeggen machteloos te staan tegen filmende omstanders: filmen op de openbare weg is niet verboden, wel het bedienen van een smartphone tijdens het rijden.
'Filmen kan nuttig zijn'
Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dus dat bijna 90 procent van de Nederlanders het niet acceptabel vindt dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk. In opdracht van de hulporganisatie heeft een onderzoeksbureau 700 mensen online vragen gesteld over het onderwerp.
68 procent van de ondervraagden denkt dat het vastleggen van noodsituaties soms wel nuttig is, bijvoorbeeld als bewijsmateriaal. Een kleine groep mensen, het percentage is onduidelijk, vindt dat filmen geoorloofd is wanneer er al hulp verleend wordt en zijzelf niets kunnen betekenen. Een derde van de respondenten zou de filmers van ongevallen niet vragen om te stoppen.
In Duitsland wordt het probleem hard aangepakt door hulpdiensten. Daar is het verboden om hulpbehoevenden zonder hun toestemming te fotograferen of te filmen. De boete daarvoor kan oplopen tot duizend euro.