Tientallen mensen stonden voor het raam van het restaurant. Verschillende toeschouwers filmden de reanimatie
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

'Ze zijn gewoon aan het filmen, terwijl mijn man dood ligt te gaan'

"We hebben hier als politie geen woorden voor", schrijft agent Gerwin in een blog over een reanimatie in een restaurant aan de Grote Marktstraat in Den Haag. Terwijl binnen een bezoeker vecht voor zijn leven, staan er door het raam tientallen mensen naar binnen te kijken, van wie er enkelen de reanimatie ook filmen met hun mobiele telefoon.

In zijn blog op Facebook vertelt de agent over de gebeurtenis van woensdagavond. Hij komt na een melding een restaurant binnen waar hij gasten "verstijfd binnen ziet zitten". "De ogen zijn allemaal gericht op de persoon die op de grond ligt", omschrijft de agent. Een mevrouw is op dat moment al bezig met de reanimatie.

"Op dat moment zoek ik de partner van het slachtoffer. Ik zie haar aan tafel zitten, hevig geëmotioneerd. In haar ogen zie ik ongeloof en ze vraagt aan mij: hij gaat toch niet dood, hè? Ik vertel haar dat we alles doen om haar man hier te houden", aldus agent Gerwin.

'Dit kan toch niet waar zijn?'

Terwijl de man vecht voor zijn leven en een schok van de AED krijgt, kijken de agent en de vrouw naar buiten. Ze zien dat een groep van twintig tot dertig man door het raam staat te kijken. Een aantal van hen is aan het filmen. "Dit kan toch niet waar zijn?" Mijn gedachten worden uitgesproken door de vrouw. "Ze zijn gewoon aan het filmen terwijl mijn man daar dood ligt te gaan." Agent Gerwin gaat naar buiten: "Ik verzoek ze op niet mis te verstane wijze te vertrekken bij het raam."

Weinig tegen te doen

De politie kan in dit soort gevallen niet meer doen dan mensen op hun gedrag aanspreken. "Dit zijn de mensen die onder toeziend oog van partner, hulpverleners en getuigen het nodig vinden om te kijken en zelfs te filmen. Helaas kunnen we het gesprek met deze mensen niet voeren. Wij hadden ze graag geconfronteerd: stel je voor dat het een dierbare van JOU is, hoe zou jij het vinden?", zegt de politie tegen Omroep West.

De man die in het restaurant werd gereanimeerd is naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is gedotterd. Het gaat naar omstandigheden goed met hem.

Advertentie via Ster.nl