Als Donald Trump het ergens van moet hebben, dan is het wel de gigantische Amerikaanse middenklasse. In Levittown, Pennsylvania, een stadje dat in de jaren 50 werd gebouwd als dé plek waar de middenklasse na de oorlog een mooi leven kon opbouwen, zijn de bewoners best te spreken over het economische beleid van de president.
"Het gaat goed. Ik ben met pensioen", zegt een man langs het sportveld waar zijn kleinzoon baseball speelt. "Ik praat met vrienden die nog werken. Er zijn veel banen en kansen."
Trump zorgde naar eigen zeggen voor "de best draaiende economie in de Amerikaanse geschiedenis" en wil daar morgen bij de Congresverkiezingen graag voor beloond worden. De president schermt graag met misschien wel zijn grootste politieke succes: het doorvoeren van een omvangrijk belastingverlaging waarvan door meer investeringen van bedrijven uiteindelijk alle Amerikanen moeten profiteren.
Zelfde vrachtwagen
Met de economie is het dik in orde, vindt de gepensioneerde man. Maar of de gunstige economische vooruitzichten geheel op het conto van Trump geschreven kunnen worden, weet hij niet. "Het heeft zeker geholpen. Het ziet er goed uit. De belastingverlaging, minder regelgeving. Wat mijzelf betreft, ben ik blij."
Naast hem staat een stadsgenoot. Hij is huisschilder en is minder te spreken over de economie. "Ik merk geen grote verandering ten opzichte van de vorige president. Ik ben een typische middenklasse, er is geen grote verbetering. Ik rijd nog steeds dezelfde vrachtwagen die ik tien jaar geleden al had. De rijken worden rijker en wij blijven steken."
Hij is geen fan van Donald Trump. "Volgens mijn accountant betaal ik ook volgend jaar nog precies evenveel belasting." Hij zal bij de tussentijdse verkiezingen zeker niet op de Republikeinen stemmen.
Dat Trump tijdens zijn campagne voor de tussentijdse verkiezingen met de eer strijkt van alle economische voorspoed, is logisch, zegt Michael Strain van het American Enterprise Institute in Washington. "Toen hij werd gekozen kregen ondernemers weer vertrouwen. Dat vertaalde zich in hogere investeringen. Ook de belastingverlaging die Trump invoerde, heeft die investeringen zeker verhoogd."
Trumpeffect
Dat beaamt Douglas Henry, directeur van een recycle-fabriek niet ver van Levittown. Zijn bedrijf verwerkt oude kranten tot verpakkingsmateriaal. Vooral de last van regelgeving, door Trump afgeschaft, doet zijn bedrijf goed. "Nieuwe investeringen zijn weer mogelijk. De economische omstandigheden zijn zeker beter geworden. Ook is er onder Trump nu sprake van veel meer enthousiasme bij ondernemers." Zijn bedrijf wil misschien zelfs uitbreiden. "Dat komt ook onze werknemers ten goede."
Econoom Strain noemt de aan de president toegeschreven successen voor een deel het 'Trumpeffect'. Want de president komt niet alle eer toe. "Toen Barack Obama aantrad, verloren we banen. Maar daarna herstelden de zaken zich weer en groeide de werkgelegenheid tien jaar lang met 200.000 banen per maand."