Julen Lopetegui, op de bank bij Barcelona-Real Madrid
NOS Voetbal

Real Madrid ontslaat trainer Lopetegui

Het hing al even in de lucht, maar Real Madrid heeft trainer Julen Lopetegui dan toch de laan uitgestuurd. De pijnlijke nederlaag van zondag tegen rivaal Barcelona - het elftal van Lopetegui kreeg in Camp Nou met 5-1 om de oren - werd de 52-jarige coach fataal. Hij was sinds de zomer werkzaam bij de 33-voudig landskampioen.

Negende plaats

Real Madrid staat na een reeks van vier nederlagen en een gelijkspel op de negende plaats in de Primera División met zeven punten achterstand op Barcelona, terwijl het in de groepsfase van de Champions League - het toernooi dat de Spaanse grootmacht de afgelopen vijf jaar maar liefst vier keer wist te winnen - ook al een keer onderuit is gegaan.

Real Madrid-coach Julen Lopetegui troost Marcelo na de 5-1 nederlaag bij Barcelona

Lopetegui was tot kort voor het WK nog bondscoach van Spanje, maar hij werd twee dagen voor de eerste wedstrijd van de Spaanse ploeg op het eindtoernooi ontslagen. De Spaanse bond reageerde daarmee op het bericht dat de Bask, die in mei nog zijn contract tot 2020 had verlengd, na het WK in dienst zou treden bij Real Madrid als opvolger van de opgestapte succescoach Zinédine Zidane. Lopetegui had zonder medeweten van de bond onderhandeld.

Zonder Ronaldo

Dat Lopetequi een zware klus te wachten stond in Madrid, was na de triomftochten in de Champions League, waarvan drie onder leiding van zijn voorganger, bij voorbaat al duidelijk. Het kon bijna alleen maar slechter gaan.

Hij zal bij het ondertekenen van het contract echter niet hebben bevroed dat hij het karwei zou moeten zien te klaren zonder sterspeler Cristiano Ronaldo, die in juli koos voor een sportief avontuur bij Juventus.

Opvolger

De taken van Lopetegui worden voorlopig overgenomen door Santiago Solari, die Real Madrid Castilla, het B-elftal, onder zijn hoede had. Solari zit woensdag op de bank als Real het opneemt in de Spaanse beker tegen Melilla. Zaterdag is de wedstrijd tegen Real Valladolid, de nummer zes in de Primera División.

Antonio Conte

Over wie Lopetegui definitief moet opvolgen, werd de afgelopen dagen al volop gespeculeerd. De naam van Antonio Conte werd veelvuldig genoemd, maar volgens sommige Spaanse media is de komst van de Italiaan naar Madrid helemaal niet meer zo zeker.

De oud-coach van Chelsea zou onder meer een meerjarig contract eisen en daarnaast zouden sommige spelers niet gelukkig zijn met de keuze voor Conte.

Correspondent Rop Zoutberg maakte in aanloop naar El Clásico een reportage in Madrid, waar toen al volop werd gespeculeerd over het ontslag van Lopetegui:

'Real heeft een beest als Ruud van Nistelrooij nodig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl