EPA
NOS VoetbalAangepast

Spanje ontslaat bondscoach Lopetegui en stelt Hierro aan

Voor de Spaanse bondscoach Julen Lopetegui is het WK al voorbij voordat het is begonnen. De Spaanse voetbalbond heeft de trainer twee dagen voor de openingswedstrijd van Spanje tegen Portugal ontslagen. Fernando Hierro, technisch directeur van de Spaanse voetbalbond, is aangewezen als nieuwe bondscoach.

Het ontslag van Lopetegui volgt een dag na de bekendmaking dat hij na het WK de nieuwe trainer wordt van Real Madrid. Dat is bij de Spaanse voetbalbond niet in goede aarde gevallen. Volgens voorzitter Luis Rubiales kan Lopetegui, die zijn contract bij de Spaanse voetbalbond in mei nog verlengde, niet meer onafhankelijk zijn.

Bondsvoorzitter over ontslag Lopetegui: we hebben geen keus

Onaangenaam verrast

Rubiales geeft aan dat de bond pas op het allerlaatste moment op de hoogte is gebracht van de interesse van 'De Koninklijke' voor de bondscoach. "De onderhandelingen hebben plaatsgevonden zonder dat wij daarvan wisten", zei hij woensdag op een inderhaast belegde persconferentie. "Pas vijf minuten voor het persbericht van Real Madrid kwam, zijn wij ingelicht. Dat is niet zoals het hoort."

Toch wenst de voorzitter zijn bondscoach het beste bij Real. "Ik bewonder en respecteer hem. Ik zie hem als een toptrainer, het was dan ook erg moeilijk om deze beslissing te nemen."

Dit zal ons sterker maken

Rubiales geeft aan dat het Spaanse elftal nu wel voor een voldongen feit staat. "Dit is een heel complexe situatie. We zitten twee dagen voor onze eerste wedstrijd op het WK en er is veel werk te doen. De spelers en staf gaan er alles aan doen om zo ver mogelijk te komen. Uiteindelijk zal dit ons sterker maken."

Vrijdag speelt de ploeg om 20.00 uur zijn eerste duel in groep B op het WK. Europees kampioen Portugal is dan de tegenstander. Verder komen de Spanjaarden Iran (20 juni) en Marokko (25 juni) tegen in de groepsfase.

Lopetegui maakte dinsdag bekend dat hij de opvolger is van Zinedine Zidane als trainer van Real Madrid.

De voormalig doelman nam bij het Spaanse elftal na het EK in 2016 het stokje over van Vicente del Bosque. Onder zijn leiding bleef Spanje ongeslagen in de kwalificatie voor het WK in Rusland.

De 51-jarige Lopetegui heeft een verleden bij de Madrilenen. De voormalige doelman stond eind jaren tachtig onder contract bij Real Madrid en trainde tien jaar terug korte tijd de reserves.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl