Julen Lopetegui Pro Shots / Action Images

Het nieuws dat de Spaanse bondscoach Julen Lopetegui volgend seizoen op de bank zit bij Real Madrid heeft in Spanje voor grote beroering gezorgd. "In de Spaanse media wordt hij gezien als een pyromaan die zijn eigen huis in de fik steekt", reageert correspondent Edwin Winkels in Langs de Lijn En Omstreken.

Volgens Winkels zal de aanstelling voor onrust zorgen in de Spaanse selectie zo vlak voor het eerste groepsduel op het WK tegen Portugal. Vrijdag 20.00 uur treffen beide landen elkaar.

Winkels: "Niemand, maar dan ook helemaal niemand zag dit aankomen. Geen enkele krant of nieuwszender had zijn naam vooraf genoemd."

'Een bom ingeslagen'

"Het is als een bom ingeslagen in het Spaanse kamp in Rusland. Real Madrid heeft de Spaanse bond pas een kwartier voor het bekendmaken ingelicht. Die wisten er ook niet van af."

Nog geen maand geleden verlengde Lopetegui zijn contract bij de Spaanse bond tot en met het EK van 2020. De bond krijgt nu een vergoeding van twee miljoen euro van de Spaanse topclub en mag op zoek naar een nieuwe trainer.

Edwin Winkels over de aanstelling van Lopetegui als trainer van Real Madrid

Winkels denkt dan ook dat de aanstelling van Lopetegui grote gevolgen zal hebben voor de Spaanse nationale ploeg op het WK.

"Er is enorm veel kritiek vanuit de Spaanse media op het moment van de aanstelling. Real Madrid en Lopetegui zetten het succes van Spanje op het WK op het spel."

Nu Lopetegui na het WK in dienst treed bij Real Madrid, verandert ook zijn status bij de nationale ploeg. Winkels: "Hij is eigenlijk een heel ander persoon nu. Na het WK is hij de trainer van onder anderen Sergio Ramos, Isco en Marco Asensio. Maar ook van Ronaldo die bij de tegenstander speelt vrijdag. En het is maar de vraag hoe de andere spelers hierop reageren."

Hij wordt gezien als een pyromaan die zijn eigen huis in de fik steekt.

Correspondent Edwin Winkels

Zelf heeft Lopetegui laten weten zich volledig te richten op het Spaanse elftal en het komende WK. Toch is Winkels daar niet zo van overtuigd.

"De afgelopen dagen was hij ook aan het onderhandelen en dus buiten het veld er niet met zijn hoofd bij. Daarnaast is Real Madrid ook al bezig met volgend seizoen. Zo is het nog maar de vraag of bijvoorbeeld Ronaldo en Bale blijven. Daar speelt hij nu ook een rol in."

'Een gok van Real'

Lopetegui coachte nog nooit een ploeg in de Spaanse hoogste divisie en moet nu als debutant plots de enorme erfenis van Zinedine Zidane, die als trainer met Real Madrid drie keer de Champions League won, zien te dragen.

"Het is zeker een gok van Real. Het is een hele zware klus. Hijzelf wilde natuurlijk wel en zal er financieel op vooruitgaan, maar iedereen had toch liever gezien dat ze gewacht hadden tot na het WK met de bekendmaking."

Julen Lopetegui (r) zal ook na het WK de trainer zijn van Sergio Ramos (l) ANP

STER reclame