NOS Nieuws

Wekdienst 26/10: laatste dag MC Slotervaart en Filipijnse trekpleister weer open

Goedemorgen! Het Filipijnse eiland Boracay gaat weer open. En mogen actievoeders van het Identitair Verzet komend weekend demonstreren bij een moskee in Den Haag?

Vanuit het westen breekt de zon vaker door, maar er vallen ook buien met aan zee kans op onweer. Bij een matige tot vrij krachtige westenwind wordt het maximaal 12 graden. Het weekend wordt fris, met maximaal 7 tot 11 graden. De zon schijnt af en toe, maar er is ook kans op buien.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Patiënten die nog in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis liggen, moeten uiterlijk 15.00 uur naar een ander ziekenhuis zijn gebracht. Het ziekenhuis werd gisteren failliet verklaard, net als de IJsselmeerziekenhuizen. Die blijven nog wel open.
  • De rechter doet in een kort geding uitspraak over de vraag of een demonstratie van het Identitair Verzet in Den Haag door mag gaan. De groep wil komende zondag demonstreren voor de deur van de As-Soennah moskee.
  • Na een sluiting van zes maanden gaat het Filipijnse eiland Boracay weer open. De populaire toeristische trekpleister werd eerder door president Duterte gesloten, omdat het volgens hem was veranderd in een beerput. Vanaf nu wordt het massatoerisme ingeperkt.

Wat heb je gemist?

Het westen van Griekenland is getroffen door een zware aardbeving, met een kracht van 6,8. Het epicentrum lag in de buurt van het toeristeneiland Zakynthos. De beving was tegen 02.00 uur 's nachts. "Flessen drank vielen uit de kasten, het zwembad overstroomde en de stroom viel uit", zegt een Nederlandse toerist die wakker werd van de aardschokken. Er lijkt geen grote schade te zijn; ook zijn er voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Lekkage bij kernreactor Petten: radioactief verontreinigd koelwater was terechtgekomen in een kruipruimte. De reactor is afgeschakeld, waarna de lekkage is verholpen. Volgens de exploitant is er geen gevaar voor de omgeving.
  • Eerste vrouwelijke president in Ethiopië: Sahle-Work Zewde is daarnaast ook het enige vrouwelijke staatshoofd in Afrika op dit moment. Ze belooft werk te maken van het terugdringen van genderongelijkheid in Ethiopië.
  • Man en vrouw komen om in Yosemite National Park: ze vielen naar beneden bij een populair uitzichtpunt, Taft Point. Hoe dat kon gebeuren is onduidelijk.

En dan nog even dit:

Bij een veiling in New York is een schilderij dat is gemaakt door een algoritme verkocht voor ruim 375.000 euro. Vooraf was de waarde geschat op 9000 euro. Kunstenaar Pierre Fautrel 'maakte' het schilderij door 15.000 klassieke portretten in te voeren in een softwareprogramma. Toen het programma had geleerd hoe zelf de portretten te maken, creëerde het een serie van elf portretten, door Fautrel de Belamy-familie genoemd.

En zo ziet het doek eruit:

  • AFP
    Edmond de Belamy, het schilderij gemaakt door een algoritme dat voor 375.000 euro werd verkocht
  • AFP
    De wiskundige formule waarmee het schilderij is gesigneerd

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl