'Koper voor MC IJsselmeerziekenhuizen', patiëntenstop MC Slotervaart
Er is een serieuze overnamekandidaat voor MC IJsselmeerziekenhuizen, zegt voorzitter Cees de Bruin van de cliëntenraad. Dinsdag werd bekend dat MC IJsselmeerziekenhuizen samen met het MC Slotervaart in Amsterdam uitstel van betaling hebben aangevraagd, vaak een voorbode van een faillissement.
De Bruin, die de belangen behartigt van de patiënten, wil niet vertellen wie de kandidaat is. Hij zegt dat er wordt gewerkt aan een serieus plan om het ziekenhuis deels open te houden. Het zou gaan om alle vier de locaties van MC IJsselmeerziekenhuizen: in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk.
De overname geldt niet voor het MC Slotervaart, dat ook in zwaar weer zit. De Bruin: "Slotervaart, zeg ik eerlijk, is voltooid verleden tijd". De cliëntenraadvoorzitter benadrukt dat er genoeg andere zorgverleners in de hoofdstad zitten die in het gat van het Slotervaartziekenhuis kunnen springen.
Patiëntenstop
Het Amsterdamse ziekenhuis maakte vanavond bekend geen nieuwe patiënten meer op te nemen. "De operatiekamers en intensive care blijven alleen operationeel voor patiënten die op dit moment in het ziekenhuis liggen", laat het MC Slotervaart weten.
Het ziekenhuis neemt de maatregel vanwege een acuut personeelstekort. "Het is onverantwoord om deze afdelingen voor nieuwe patiënten open te houden." Het tekort is ontstaan doordat veel uitzendkrachten zijn gestopt.
Voor zover patiënten van het Slotervaartziekenhuis geen bericht hebben ontvangen, blijven bestaande afspraken staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die worden behandeld voor kanker, zegt een woordvoerder. Vanaf dinsdag is ook de afdeling spoedeisende hulp gesloten.
In Lelystad was vanavond een extra raadsvergadering over de situatie van het MC Zuiderzee, de grootste locatie van MC IJsselmeerziekenhuizen. Burgemeester Adema zei daar dat een faillissement begin volgende week niet uit te sluiten is.
Ze zei ook dat ze "er alles aan wil doen" om ervoor te zorgen dat er een ziekenhuis in Lelystad blijft. "Er is één probleem: daar gaat de gemeente of de provincie niet over. De zorgverzekeraars spelen hierin de hoofdrol."
De gemeenteraad van Lelystad vreest dat sluiting van het ziekenhuis ertoe leidt dat mensen verder dan 45 minuten van een ziekenhuis komen te wonen. Wettelijk is vastgelegd dat iedere Nederlander binnen drie kwartier op een spoedeisende hulp moet kunnen zijn.
Minister Bruins voor Medische Zorg schreef dinsdag aan de Tweede Kamer dat het sluiten van de locaties in Flevoland voor wat die norm betreft geen gevolgen heeft.
Eerder vandaag werd bekend dat de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van MC IJsselmeerziekenhuizen per direct zijn gesloten. Ook hebben uitzendbureaus en detacheerders vandaag hun verpleegkundigen teruggetrokken.