IJsselmeerziekenhuizen sluiten afdelingen verloskunde, kindergeneeskunde
De afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van de noodlijdende MC IJsselmeerziekenhuizen zijn per direct gesloten. De ziekenhuisapotheek kan niet alle medicijnen meer leveren, waardoor patiënten moeten uitwijken naar andere apotheken. De poliklinieken blijven voorlopig open, meldt de MC Groep.
Verder worden er alleen nog direct medisch noodzakelijke operaties uitgevoerd.
De maatregelen en de beperkte beschikbaarheid van medicijnen hebben alles te maken met de financiële problemen van de ziekenhuizen in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk. Om dezelfde reden hebben uitzendbureaus en detacheerders vandaag hun verpleegkundigen teruggetrokken uit de ziekenhuizen, meldt Omroep Flevoland. Ze zijn bang dat het personeel niet meer betaald wordt.
Nu de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde dicht zijn worden kinderen die langere tijd in de ziekenhuizen moeten verblijven, overgeplaatst. Omdat de verloskamers gesloten zijn, moeten zwangere vrouwen worden geholpen bij andere ziekenhuizen. Omroep Flevoland bericht dat een vrouw die op het punt stond te bevallen te horen kreeg dat ze moest omkeren. Ze was onderweg naar Lelystad, maar werd naar een ziekenhuis in Sneek gestuurd.
Openstaande rekeningen
Gisteren vroegen de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart in Amsterdam uitstel van betaling aan. Vandaag bleek dat minstens twee uitzendbedrijven om die reden hun verplegend personeel niet meer inzetten. Door deze stap vallen per direct IC-verpleegkundigen weg, net als verpleegkundigen op de spoedeisende hulp. Daarnaast is een aantal losse diensten voor uitzendkrachten niet ingevuld.
Door het dreigende bankroet bij de MC Groep hebben de uitzendbureaus en detacheerders onvoldoende vertrouwen dat ze geld krijgen voor het uitgeleende of gedetacheerde personeel. Ook staan er nog rekeningen open.
Polikliniek is open
De MC Groep wijst er vanavond op dat de polikliniek wel open is, "óók voor kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie". Maar de vraag is hoe lang nog. Zorgverzekeraars hebben geen vertrouwen meer in de ziekenhuizen en verstrekken geen noodkrediet meer. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar", zei de MC Groep eerder vandaag in een persverklaring.
De MC IJsselmeerziekenhuizen hebben de afgelopen tien jaar van diverse partijen miljoenen euro's steun ontvangen. Tien jaar geleden waren er ook al grote financiële problemen; toen werden de ziekenhuizen overgenomen door zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer en hun MC Groep. Zij probeerden van de ziekenhuizen een succes te maken, maar stelden als voorwaarde dat de overheid zou helpen om de schuldenlast van de IJsselmeerziekenhuizen te verlichten.