Het ziekenhuis in Lelystad (archief)
NOS NieuwsAangepast

Eerste hulp Slotervaart dicht, ook IJsselmeerziekenhuizen in acute geldnood

De afdeling spoedeisende hulp van het MC Slotervaart in Amsterdam is per direct gesloten. Patiënten die al waren opgenomen, kunnen in het ziekenhuis blijven en ook geplande opnames en afspraken gaan gewoon door.

Vanochtend werd bekend dat de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk en het MC Slotervaart in Amsterdam uitstel van betaling hebben aangevraagd. De spoedeisende hulp van MC Zuiderzee in Lelystad blijft wel open.

Zorgverzekeraars hebben geen vertrouwen meer in de ziekenhuizen en wensen geen noodkrediet meer te verstrekken. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar", zegt de MC Groep in een persverklaring. Verder zegt de MC Groep dat al het mogelijke is gedaan voor een kwalitatief en financieel verantwoorde toekomst, maar dat dat financieel niet is gelukt.

Verscherpt toezicht

Het was al bekend dat de MC Groep in zwaar financieel weer verkeert. Volgens de bestuurders zijn de financiële problemen vooral veroorzaakt doordat de ziekenhuizen duur personeel hebben moeten inhuren.

Begin september werden de drie ziekenhuizen in Flevoland door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onder verscherpt toezicht geplaatst, omdat er zorgen waren over de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Het bedrijf verzekert na de bekendmaking dat er surseance is aangevraagd dat de patiëntenzorg is gegarandeerd. De patiënten die op dit moment worden behandeld, krijgen adequate zorg, staat in de persverklaring.

Een overbruggingskrediet is niet onze rol.

Georgette Fijneman, directievoorzitter Zilveren Kruis

Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt dat de zorg overeind blijft. "Iedereen die nu in het ziekenhuis ligt of morgen of later een afspraak heeft, krijgt gewoon zorg", zegt directievoorzitter Georgette Fijneman. "Wij hebben als verzekeraar een zorgplicht. Wij voelen ons ook verantwoordelijk om te regelen dat, mocht het in de toekomst anders lopen, iedereen die zorg krijgt die nodig is."

'Verzekeraar is geen kredietverstrekker'

Fijneman zegt dat de ziekenhuizen hun financiële tekorten wilden opvullen met extra geld van de zorgverzekeraars. Maar dat wilde Zilveren Kruis niet. "Dat zijn het soort financieringen waarvoor je een bank nodig hebt. Een overbruggingskrediet is niet onze rol. Wij hebben premiegeld om zorg te betalen en het is niet de bedoeling dat dat geld de verliezen van het ziekenhuis compenseert."

In juli zag Zilveren Kruis nog af van het opeisen van een vordering bij de MC Groep. Een bedrag wil Fijneman niet noemen, maar ze zegt wel dat het in de miljoenen liep. "Zo konden we met elkaar over de toekomst praten. Deze maand werd ons pas duidelijk dat het ziekenhuis er financieel veel slechter voor stond dan dat wij tot dat moment wisten."

Vraagtekens bij verdienmodel

Loek Winter en Willem de Boer zijn de eigenaren van de ziekenhuizen. Hun oogmerk bij de aankoop ervan was om de zorg veel efficiënter te maken. De Boer stapte eind september op als bestuurder bij de ziekenhuizen.

Vakbond FNV Zorg & Welzijn noemt het intriest voor het personeel dat het zover heeft moeten komen. Bij de ziekenhuizen werken in totaal zo'n 2000 mensen. "Wij hebben vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij het verdienmodel van de MC Groep door Willem de Boer en Loek Winter. Het is ook heel teleurstellend dat Zilveren Kruis niet bereid was tot een zachte sanering van de ontstane problemen. Dat laatste had veel ellende kunnen voorkomen."

Minister Bruins voor Medische Zorg vindt het wrang dat het voorlopig niet gelukt is de financiële situatie op orde te krijgen. "Het is nu aan de bewindvoerder om te kijken wat de mogelijkheden verder zijn om een faillissement te voorkomen", zegt hij in een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl