Kinderen zingen en houden glowsticks omhoog tijdens de herdenking
NOS Nieuws

'Het is hartverscheurend wat er in onze stad, in Oss, is gebeurd'

"Vanaf nu zal alles anders zijn. Lieve Fleur, Kris, Dana en Liva: we gaan jullie ongelofelijk missen", zei de directeur van basisschool De Korenaar in Oss. In Theater De Lievekamp was een herdenking voor de slachtoffers van het tragische spoorwegongeluk in Oss.

Bij de botsing tussen een Stint, een elektrische bolderkar, en een trein kwamen op 20 september vier kinderen om het leven. Een ander kind raakte zwaargewond, evenals de begeleidster die het voertuig bestuurde.

Tijdens de herdenking werd teruggeblikt op de gebeurtenis en vooruit gekeken naar de toekomst:

Directe betrokkenen herdenken het spoorwegongeluk in Oss

Lichamelijk gaat de begeleidster "in sprongen vooruit", werd verteld op de bijeenkomst. "Maar geestelijk heeft ze nog een lange weg te gaan." De moeder van een van de overleden kinderen laat weten dat ze niet boos is op de begeleidster. "Ze hoopt met heel haar moederhart dat het goed zal komen", zo klonk het op de herdenking.

Zo'n 500 familieleden en direct betrokkenen bij het ongeval waren bijeengekomen in het theater. "Een verschrikkelijke klap en de wereld stond even stil", zei de burgemeester van Oss in haar toespraak.

"Ik vind het fijn om hierbij te zijn en te kijken hoe het gaat", zei Charlotte in het stadion. "Ik woon in Oss, maar ik ken geen slachtoffers. Ik vind het respectvol om hierheen te gaan."

In deze drie video's leggen aanwezigen in het stadion uit waarom ze erbij waren:

"Rouwen doe je samen", zei Job tegen NOS-verslaggever Martijn van der Zande. "Met zijn allen gaan we proberen respect te tonen aan de nabestaanden. We hopen dat ze zo iets van troost vinden."

"Het is hartverscheurend wat er in onze stad is gebeurd", zegt een andere man. "We hebben samen met de buurt ook dingen ingezameld", zegt de vrouw naast hem. "Dat is iets kleins wat je kunt doen."

De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht. Volgens De Telegraaf was de betreffende Stint in anderhalf jaar tijd vier keer gerepareerd.

Vanwege potentiële veiligheidsrisico's zijn Stints verboden op de openbare weg. De fabrikant is het oneens met dit besluit en wil met de minister in gesprek over het verbod. "Ik beschouw dit niet als het einde van het bedrijf", zei directeur Edwin Renzen eerder in het NRC. "Zo wil ik niet denken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl