NOS NieuwsAangepast

Vier kinderen omgekomen bij bakfietsongeluk op het spoor in Oss

Bij een botsing tussen een elektrische bakfiets en een trein in Oss zijn vier kinderen om het leven gekomen. Ook raakten een kind en een volwassene zwaargewond, meldt de politie. De kinderen zijn van basisschoolleeftijd.

In de elektrische bakfiets zaten kinderen van een kinderopvang, bevestigt de politie. Ze waren op weg naar een school in Oss. De zwaargewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Meerdere kinderen waren getuige van het ongeluk. Voor hen en andere getuigen is slachtofferhulp geregeld.

Vier kinderen omgekomen bij bakfietsongeluk Oss

'Remmen weigerden'

Het ongeluk gebeurde rond 8:30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang op de Braakstraat, vlak bij station Oss West. Waardoor het misging, is nog niet duidelijk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoekers naar de plek van het ongeluk gestuurd voor een verkennend onderzoek.

Een getuige van het ongeluk zegt tegen de NOS dat de elektrische bakfiets niet remde toen die op de spoorwegovergang afreed. De bestuurder van de bakfiets riep volgens hem ook dat het niet lukte om te remmen. Vervolgens werd het voertuig gegrepen door de trein.

Twee mensen die het ongeluk zagen gebeuren vertelden aan Omroep Brabant wat ze zagen:

'Ik hoorde de trein toeteren en een hele harde klap'

De elektrische bakfiets is waarschijnlijk van het merk Stint. De oprichter van het bedrijf is onderweg naar de plek van het ongeluk. Hij kan nog niet bevestigen dat het om een voertuig van zijn bedrijf gaat.

Op het spoor in Oss rijden sprinters en intercity's van Nijmegen naar Den Bosch. Er loopt een fietspad naast de weg. Het treinverkeer ligt tot zeker 15.30 uur stil.

De plaats van het ongeluk

ProRail spreekt van een inktzwarte dag. In het register van de spoorbeheerder staat dat op de bewuste spoorwegovergang voor het laatst in 2000 een incident is geweest. Volgens een woordvoerder zijn er geen plannen bekend om de overweg te verbeteren.

De gemeente Oss heeft voor direct betrokkenen een opvangcentrum ingericht in wijkcentrum de Hille. Andere mensen die iets gezien hebben kunnen terecht in een sporthal. Volgens burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans zijn alle Ossenaren getroffen door het ongeluk. "We zijn enorm van slag. Wij leven mee met alle families, de school, de kinderopvang en alle andere betrokkenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl