NOS Nieuws

Wekdienst 1/10: 'pips' verdwijnen en nieuwe vaccinaties tegen meningokokken

Goedemorgen! Vandaag starten de vaccinaties tegen de meningokokken W, begint er een campagne om fietsverlichting te promoten en verdwijnen de iconische 'pips' van NPO Radio 1.

Het is vandaag wisselend bewolkt met af en toe zon, maar ook enkele buien. Er waait een stevige noordwestenwind en met hooguit 14 graden is het vrij koel.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag beginnen de vaccinaties tegen de meningokokken type W. Alle veertienjarigen die na 1 mei 2004 zijn geboren, zijn opgeroepen voor de prik. De actie begint in Groningen en Noord-Brabant.
  • De ANWB begint met een landelijke fietsverlichtingsactie. Uit onderzoek van de bond blijkt dat veel meer fietsers hun licht aanzetten als er op het fietspad 'Zet je licht aan' staat. De bond gaat daarom sjablonen en spuitkrijt uitdelen.
  • De Duitse regering presenteert naar verwachting vandaag een plan waarmee bezitters van sjoemeldiesels schadeloos gesteld moeten worden, drie jaar na het uitbreken van het dieselschandaal. De rekening van dat plan komt waarschijnlijk bij de auto-industrie te liggen.
  • En NPO Radio 1 stopt met de iconische 'pips', de drie piepjes die op het hele uur te horen zijn. Vanaf 08.00 uur zijn de piepjes, die sinds 1948 bestaan, verleden tijd door de komst van nieuwe jingles.

Wat heb je gemist?

Bij een schietincident in een woning in Amsterdam-Zuid zijn vier doden gevallen. De recherche houdt rekening met een gezinsmoord.

Rond 01.00 uur kwam de melding over het incident binnen. Hulpdiensten gingen ter plaatse en er werd een traumahelikopter afgezet. Rechercheurs en forensisch specialisten doen op dit moment onderzoek in de woning.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het begin van oktober betekent ook het begin van Stoptober: de landelijke campagne om stoppen met roken te promoten. Ook is er weer een Stoptoberhuis, waarin rokers worden begeleid om van hun rookverslaving af tekomen.

Chantal en Richard zaten precies een jaar geleden in het huis. Inmiddels rookt Richard weer, maar het huis was niet voor niets: daar sloeg namelijk de vonk over. "Van de allereerste Stoptober-baby ooit, heb ik me laten vertellen", glundert Richard.

Hieronder vertelt Richard hoe hij Chantal heeft ontmoet:

'Je moet echt een jaar opgesloten zitten zonder geld en tabak'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl