Reddingswerkers bergen lichamen op Sulawesi
NOS NieuwsAangepast

Dodental Sulawesi naar ruim 800, nieuwe beelden aan land komen tsunami

De Indonesische autoriteiten hebben het dodental van de aardbeving en de tsunami op Sulawesi verhoogd naar 832, twee keer zo veel als het laatste officiële cijfer van afgelopen nacht. Indonesië vreest dat het aantal slachtoffers veel verder op gaat lopen, omdat er alleen gebrekkig contact mogelijk is met verder afgelegen gebieden.

De doden die al geborgen zijn komen voornamelijk uit de kuststad Palu. Volgens het Indonesische rampenagentschap komt er voor de slachtoffers in de stad een massa-begrafenis.

Vandaag is nieuw beeld opgedoken van het moment waarop de tsunami aan land komt. Te zien is hoe een man terwijl hij filmt wanhopig probeert om mensen te waarschuwen voor het naderende geweld: "Ga naar boven".

'Tsunami, tsunami er komt een tsunami'

Een beeld van het aantal slachtoffers in geïsoleerde getroffen gebieden, zoals Donggala en Mamuju, is er nog niet. Vicepresident Jusuf Kalla zei dat hij bang is dat er "duizenden en duizenden doden" zijn gevallen.

Onbegaanbare wegen

Door aardverschuivingen en modderstromen zijn veel wegen onbegaanbaar voor hulpverleners. Ook is de stroom op veel plekken uitgevallen, wat communicatie lastig maakt. De autoriteiten hopen later vandaag de afgelegen gebieden te kunnen bereiken.

Omdat Palu nu het best bereikbaar is komen veel vrijwilligers die willen helpen daarheen, zegt een coördinator van Cordaid in Indonesië. "Maar andere gebieden zijn ook hard getroffen. Er heeft zich nog niemand gemeld in het district Sigi, terwijl daar ook veel schade is."

Sulawesi werd vrijdagmiddag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,5. Daarop volgde een metershoge vloedgolf. In eerste instantie was er alarm geslagen over een tsunami, maar die werd kort daarop om onbekende redenen weer ingetrokken.

Hulpverleners zoeken met man en macht naar slachtoffers onder de puinhopen. In Palu zitten nog zeker tientallen mensen vast onder het puin van ingestorte gebouwen. Een hoteleigenaar vertelde tegen lokale media dat hij denkt dat er nog 60 mensen vastzitten in zijn hotel.

In Palu waren volgens het rampenagentschap tijdens de aardbeving 61 buitenlanders aanwezig. De meesten hebben zich gemeld, maar drie Fransen en een Maleisiër worden nog vermist. Ook zou er nog een Zuid-Koreaan beklemd zitten onder het puin van een hotel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Plunderingen

De Indonesische televisie toont beelden van mensen die een ingestort winkelcentrum in Palu plunderen, zegt correspondent Michel Maas. De plunderaars nemen kleding en elektronica mee. "Waarschijnlijk is het een mix van noodzaak en een buitenkansje."

Ook is te zien dat mensen benzine uit gestrande auto's halen. "Die kunnen ze gebruiken voor generatoren, zodat ze kunnen koken", aldus Maas. "En ze kunnen hun brommers ermee vullen."

Koning

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima reageren via Facebook op de ramp op Sulawesi. "De verwoestende gevolgen van de aardbeving en de tsunami daarna worden steeds duidelijker. Het natuurgeweld heeft veel slachtoffers geëist. Wij leven mee met de getroffen families en zijn in gedachten bij hen. Allen die te midden van deze ontreddering hulp bieden aan de mensen die in nood zijn, wensen wij kracht toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl