'Turkije vroeg Duitsland voor staatsbezoek om uitlevering 'terroristen''
De regering van Turkije heeft Duitsland kort voor het staatsbezoek van president Erdogan om uitlevering van zo'n zeventig in Duitsland verblijvende 'terroristen' gevraagd. Dat meldt de Turkse krant Yeni Asir. Een van de gezochte personen is de academicus Adil Öksüz, die een sleutelrol zou hebben gespeeld bij de mislukte staatsgreep tegen Erdogan in 2016.
Duitse media noemen ook de naam van de journalist Can Dündar, een voormalig medewerker van de kritische krant Cumhuriyet. Hij is in Turkije tot vijf jaar en tien maanden veroordeeld voor het schenden van staatsgeheimen, verraad en propaganda, omdat hij over wapenleveranties van een Turkse geheime dienst aan rebellen in Syrië had geschreven.
Niet naar Erdogan
De 57-jarige Dündar leeft als balling in Duitsland. De verwachting was dat hij vanmiddag bij een persconferentie van Erdogan en Merkel vragen zou stellen over journalisten die onder het bewind van Erdogan zijn vastgezet.
Vanmorgen maakte hij bekend dat hij van zijn voornemen afzag. "Erdogan zou de persconferentie afzeggen om geen vragen hoeven te beantwoorden", zei Dünbar op Twitter. Hij ging ervan uit dat Duitse journalisten namens hem vragen zouden stellen.
Een Turkse fotograaf deed dat non-verbaal. Hij droeg een T-shirt met de opdruk 'Vrijheid voor journalisten in Turkije' en werd voor het oog van de vele camera's afgevoerd. Dünbar zal later vandaag reageren op het bezoek van Erdogan aan Duitsland.
Op de persconferentie zei Merkel dat er wat betreft persvrijheid, mensenrechten en de rechtsstaat grote verschillen zijn tussen Duitsland en Turkije. Ze hoopt de kloof te verkleinen door een dialoog en samenwerking op economisch gebied op gang te brengen.
Erdogan ging de verschillen niet uit de weg. Hij bedankte Duitsland voor steun bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië. "Maar als het om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht gaat, dan is het belangrijk dat elk land gerespecteerd wordt. Iedereen die in een democratie gelooft, zal me daarin gelijk geven."
Ook zei hij dat er in Duitsland duizenden leden van de Koerdische PKK en honderden leden van de Gülen-beweging wonen, organisaties die door de Turkse regering als terroristisch worden beschouwd.