NOS Nieuws

Tweede Kamer: kabinet moet achter moordenaar IKON-televisieploeg aan

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet alles op alles moet zetten om de Salvadoraanse kolonel, die in 1982 de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten beraamde, voor de rechter te krijgen.

"De uitzending van Zembla brengt een triest dieptepunt uit onze geschiedenis weer terug", zegt D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Maar het betekent ook dat we iets kunnen doen om de straffeloosheid in deze zaak te keren."

Zembla spoorde de kolonel op via zijn drie volwassen kinderen die actief zijn op sociale media. De nu 79-jarige kolonel Mario Reyes Mena woont in de Verenigde Staten en kan nog steeds worden vervolgd.

Jos van Dongen van het tv-programma Zembla meldde vanavond in Nieuwsuur dat er al vijf jaar een strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor de dood van de vier IKON-journalisten in El Salvador loopt. Hoe ver dat is gevorderd, waar dat onderzoek plaatsvindt en wat precies de status is, is onduidelijk.

Zo snel mogelijk berecht

Sjoerdsma: "Ik roep het kabinet op om alles te doen om de verdachte alsnog voor de rechtbank te krijgen." VVD-Kamerlid Koopmans sluit zich daar bij aan. "Ik vertrouw erop dat minister Blok in contact is met de Amerikaanse autoriteiten om te zien hoe deze man zo snel mogelijk berecht kan worden", zegt hij.

GroenLinks-Kamerlid Buitenweg verbaast zich erover dat het een televisieprogramma wel lukt wat de autoriteiten kennelijk niet lukt. "Ik wil dat kunnen begrijpen. En verder moet minister Grapperhaus duidelijk maken óf er sprake is van een lopend onderzoek of niet. Dat hij over de inhoud niets kan zeggen begrijp ik."

Zembla spoort brein achter IKON-moord op

Politiek verslaggever Wilco Boom zei vanavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen: "Het Openbaar Ministerie wil bevestigen noch ontkennen dat er een formeel onderzoek loopt. Maar minister Grapperhaus zei vandaag dat hij niets mag zeggen 'over lopende onderzoeken'. Waarmee hij indirect lijkt te bevestigen dat zo'n onderzoek loopt."

De Kamerleden hebben geen voorkeur voor het land waar Reyes Mena berecht zou moeten worden. Al begrijpen zij dat Nederland voor de nabestaanden het voordeel heeft dat zij de zaak dan goed kunnen volgen. "Ik hou dit bewust even onbenoemd omdat ik niet weet in welk land de kans op berechting het grootst is", zegt Sjoerdsma.

Oorlogsmisdadiger

Koopmans: "De vraag is of hij niet eerder in Amerika berecht wordt. Want als hij een oorlogsmisdadiger is, is hij illegaal in de Verenigde Staten en zullen de Amerikanen hem misschien eerst willen pakken." Ook de regering van El Salvador kan belang hebben bij de rechtszaak omdat daar de moorden zijn begaan.

"Het kabinet moet helderheid geven over de inzet in deze zaak", zegt Buitenweg. "Gaat Nederland om uitlevering vragen of niet?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl