OM: strafrechtelijk onderzoek naar dood IKON-journalisten

Er loopt sinds vijf jaar een strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor de dood van de vier IKON-journalisten in El Salvador. Dat vertelde Jos van Dongen van het tv-programma Zembla vanavond in Nieuwsuur. De woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover Nieuwsuur dat er inderdaad sinds 2013 een strafrechtelijk onderzoek loopt.

De vier Nederlandse journalisten van het tv-programma Kenmerk werden in 1982 gedood terwijl ze verslag deden van de bloedige burgeroorlog die destijds in El Salvador woedde. Toen de journalisten in guerrillagebied probeerden te komen, werden ze door militairen van het regeringsleger opgewacht en doodgeschoten.

De redactie van Zembla heeft de kolonel opgespoord die opdracht gaf om de vier te vermoorden. De nu 79-jarige Mario Reyes Mena woont al jarenlang in de Verenigde Staten. Zembla vond de kolonel via zijn drie volwassen kinderen die actief zijn op sociale media.

Beschermd door een amnestiewet

Een waarheidscommissie van de Verenigde Naties concludeerde in 1993 dat Reyes Mena verantwoordelijk was voor de moord en de hinderlaag waarin Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag waren gelokt. Datzelfde jaar werd in El Salvador een amnestiewet aangenomen, waardoor hij in dat land niet kon worden vervolgd. Reyes Mena woonde toen al jaren niet meer in El Salvador.

De amnestiewet die de kolonel bescherming bood, is in 2016 opgeheven. Daarmee is vervolging van daders van misdaden tijdens de burgeroorlog mogelijk geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl