NOS Nieuws

Rechter die zich terugtrekt uit zaak tegen tabaksindustrie is 'geïrriteerd'

Rechter Jan Wolter Wabeke trekt zich definitief terug in de zaak van de antirooklobby tegen de tabaksindustrie. De verschoningskamer van het gerechtshof in Den Haag heeft een verzoek van hem daartoe toegewezen.

Eerder vandaag vroeg Wabeke of hij kon worden vervangen in de zaak. De advocate van de antirooklobby, Bénédicte Ficq, had via een kennis vernomen dat Wabeke zich "neerbuigend" had uitgelaten over de zaak, door te zeggen dat roken een eigen verantwoordelijkheid is. Ficq vroeg hem daarop zich terug te trekken.

Wabeke zegt dat wat er nu in de media over hem wordt geschreven hem "zeer aangrijpt en heeft geïrriteerd". Hij vreest dat hij niet meer in staat is zonder persoonlijke gevoelens de zaak voor te zitten en niet meer onbevangen over de zaak en de verzoeken kan oordelen.

Vervolging

Woensdag begint de zogenoemde artikel-12 procedure bij het Haagse hof, waarin de antirooklobby het Openbaar Ministerie vraagt om tot vervolging van de tabaksindustrie over te gaan. Daarna beoordeelt het gerechtshof of het OM de tabaksindustrie moet vervolgen.

In februari zei het OM nog geen mogelijkheden te zien om een strafzaak te beginnen binnen de huidige wet- en regelgeving.

Rechtsgeleerde Peter Tak reageerde vanmiddag in Radio EenVandaag op NPO Radio 1 verrast op het vertrek van Wabeke, die dus is opgestapt nadat hij in de privésfeer uitlatingen had gedaan over de zaak. "Je mag als rechter gewoon een privémening hebben", zei Tak in het programma.

Het is volgens hem niet van belang wat de mening van Wabeke is over het roken. "Hij moet beoordelen of het terecht is dat er geen vervolging door het OM wordt gestart. Daar gaat het om."

Tak vreest dat de gang van zaken nu gevolgen heeft voor het gedrag van rechters in de toekomst. "Als je hierop afgaat, dan moeten alle rechters in de toekomst ook in de privésfeer heel voorzichtig zijn. Dan moeten rechters steeds meer afstand nemen van de samenleving en terug naar de ivoren toren, waarvan we klagen dat ze daar te veel zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl