Antirooklobby wil nieuwe rechter bij gerechtshof: 'Hij is vooringenomen'
Advocaat Bénédicte Ficq beschuldigt rechter Jan Wolter Wabeke van het gerechtshof in Den Haag van vooringenomenheid als het gaat om roken. Hij zou zich daarom als voorzitter van de zittingscombinatie niet mogen buigen over de zaak tegen de tabaksindustrie, aldus Ficq. Woensdag begint de behandeling van de zaak.
Wabeke zou recentelijk tijdens een etentje met kennissen hebben gezegd dat roken ieders eigen verantwoordelijkheid is. Dat staat haaks op de mening van de groep die de zaak tegen de tabaksindustrie heeft aangespannen.
Als dat de opvatting is van de voorzitter die de zaak behandelt, is de schijn van vooringenomenheid gepasseerd.
Ficq hoorde van de uitspraken van Wabeke toen ze een kop koffie dronk met iemand die aanwezig was bij het etentje. "Een kennis, geen cliënt", benadrukt ze over haar bron.
"Toen ik dat hoorde, kon ik mijn oren niet geloven. Dit is namelijk het hart van de zaak. Als dat dan de opvatting is van de voorzitter die de zaak behandelt, is de schijn van vooringenomenheid gepasseerd en kunnen wij wel inpakken met onze argumenten. Zeker omdat hij het volgens mijn bron ook zei op een neerbuigende toon."
Wrakingsverzoek
Ficq erkent dat ze haar bron een lastige situatie heeft bezorgd. "Maar ik kon het niet laten liggen. Dit dient een hoger belang. Je wilt gewoon een onbevooroordeelde rechter."
De advocaat vraagt Wabeke in eerste instantie vrijwillig te vertrekken: "Dan hoef ik geen wrakingsverzoek in te dienen. Zo'n procedure kost namelijk veel tijd."
Strijd tegen de tabaksindustrie
Ficq deed in september 2016 namens de longkankerpatiënten Anne Marie van Veen en Lia Breed aangifte tegen vier tabaksproducenten. Kinderartsen, huisartsen, verpleegkundigen, gynaecologen, de verslavingszorg en ziekenhuizen zoals het Antoni van Leeuwenhoek sloten zich daarna bij de aangifte aan.
Volgens de antirooklobby zijn sigaretten doelbewust zo ontworpen dat verslaving snel intreedt en vervolgens aanhoudt. Dat geldt volgens haar zeker voor pubers.
Het Openbaar Ministerie zag in februari geen mogelijkheden een strafzaak te beginnen binnen de huidige wet- en regelgeving. Om die reden startte Ficq een artikel 12-procedure. In die procedure kan iedere burger via het gerechtshof het OM alsnog dwingen de zaak op te pakken, als de rechters oordelen dat het OM onterecht niet tot vervolging is overgegaan.