VNO-NCW pleitte zelf voor 'geniepige' belastingplannen kabinet
VNO-NCW is zelf vorige maand met het voorstel gekomen waarover de werkgeversorganisatie gisteren zorgen uitte. Dat blijkt uit een memo in handen van de NOS. Het gaat om het plan om directeuren-grootaandeelhouders belasting te laten betalen als ze meer dan 500.000 euro van hun eigen bv lenen.
Minister Hoekstra maakte de maatregel op Prinsjesdag bekend om gedeeltelijk het gat in de begroting te dichten dat door het verdwijnen van de dividendbelasting was ontstaan. Veel ondernemers werden verrast door de plannen.
MKB-Nederland sprak zich uit tegen de maatregel, omdat het een belastingverhoging betekent voor een grote groep ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Ook VNO-NCW vroeg meteen om een gesprek met de minister. Nu blijkt dat VNO-NCW het plan op 22 augustus opperde aan de coalitiepartijen en het ministerie van Financiën.
Memo
In het memo komt VNO-NCW met een aantal voorstellen om de hogere kosten van de afschaffing van de dividendbelasting te dekken. Dat extra geld was nodig omdat het schrappen van de dividendbelasting 500 miljoen euro duurder uitviel dan in eerste instantie was verwacht.
Om een 'evenwichtig' lastenpakket voor bedrijven neer te leggen kwam de werkgeversorganisatie zelf met een aantal ideeën waar lasten verzwaard kunnen worden. Zo staat in het memo: "Bij volledig schrappen van de verhoging van box 2 kan de mogelijkheid van lenen uit de BV voor privé-uitgaven worden gemaximeerd (opbrengst 50 mln)."
In een reactie zegt VNO-NCW nu nooit akkoord te zijn gegaan met het voorstel zoals het nu uitpakt. "Een maatregel die bestaande gevallen treft en 1,8 miljard in 2019 uit de zakken van ondernemers klopt. Een kind kan dat zien." Volgens voorzitter De Boer moet je de maatregelen die zij opperden als een geheel zien, niet als losstaande maatregelen. "Er is selectief geshopt uit de suggesties die wij hebben gedaan. Zo doe je geen zaken."
Tussengefietst
Voorzitter Vonhof van MKB-Nederland denkt dat het plan ertoe zal leiden dat er minder geïnvesteerd wordt in ondernemingen, wat de groei en werkgelegenheid kan remmen. Gisteren zei hij in een interview met BNR Nieuwsradio dat hij de maatregel niet zag aankomen. "Die is er, ik zou bijna zeggen, tussengefietst", oordeelde hij. "Als je ziet wat dat betekent voor heel veel ondernemers, daar is gewoon niet over nagedacht."
Premier Rutte verdedigde de zogenaamde DGA-taks vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen:
Ook de voorzitter van ondernemersvereniging ONL reageerde woest op de maatregel. "Hoe kunt u verwachten dat ondernemers accepteren dat u, op geniepige wijze, onaangekondigd de lasten flink verhoogt?" schrijft Hans Biesheuvel in een brief aan minister Hoekstra. Volgens Biesheuvel heeft het kabinet nooit eerder aangegeven dat het over de stap nadacht, niet in gesprekken, niet in verkiezingsprogramma's en niet in het regeerakkoord.
Afstel en uitstel
Volgens het ministerie zit er juist wel een gedachte achter de maatregel: "Door bovenmatig lenen te belasten en daarmee te ontmoedigen, wil het kabinet belastinguitstel en -afstel tegengaan." Het ministerie pleit dan ook al langer voor deze maatregel.
In de praktijk moeten 23.000 directeuren-grootaandeelhouders door het besluit van het kabinet belasting gaan betalen, stelt VNO-NCW. Het gaat om leningen die ze bijvoorbeeld gebruiken in aanvulling op hun loon of voor een hypotheek.
Volgens het ministerie van Financiën is het effect een stuk kleiner. 90 procent van de ondernemers in Nederland heeft schulden die kleiner zijn dan een half miljoen euro, zeggen woordvoerders van het ministerie. "En leningen die gebruikt zijn om een bestaande eigen woning te financieren zijn uitgezonderd."