Je bent net 18 en ineens ligt er een brief op je deurmat: een oproep om het leger in te gaan. Dat lijkt iets van vroeger, maar voor sommige Nederlandse jongeren met een dubbele nationaliteit is dit nog steeds aan de orde.
In landen als Turkije en Iran is de dienstplicht opgenomen in de wet. Mannen van 18 worden opgeroepen, ook als ze een tweede nationaliteit hebben en niet in Turkije of Iran wonen.
Wij spraken met een aantal jongeren met een dubbele nationaliteit en vroegen hen wat ze deden met de oproep.
Voor Nederlanders met een Nederlands en een Iraans paspoort is het lastiger om onder de dienstplicht uit te komen. We spraken een Nederlands-Iraanse student van 26, hij wil liever anoniem blijven omdat hij nog regelmatig op en neer reist naar Iran en bang is voor de positie van zijn vader.
"Het is soms lastig om als Iraanse man naar Iran te reizen als je nog niet de dienstplicht hebt afgerond. Je moet veel regelen en het kost veel tijd en energie. Soms wil ik meerdere keren naar Iran om mijn familie te bezoeken, maar met de huidige regeling mag ik dat maar twee keer per jaar doen."
Er zijn mensen die op vakantie gaan naar Iran en niet meer terug kunnen, omdat ze in dienst moeten.
Voor je 26e kun je twee keer het land in. Hiervoor moet je bij de Iraanse ambassade een paspoortstempel aanvragen. Sinds kort zijn er nieuwe regelingen waardoor mensen die ouder dan 26 zijn, verplicht de dienstplicht moeten afkopen. Het bedrag is afhankelijk van je opleidingsniveau en leeftijd en je kunt het alleen vanuit Iran regelen.
Voor de student is dit geen optie. "Ik kan zo'n groot bedrag niet zomaar ophoesten", zegt hij. "Dat kan lastige situaties opleveren. Er zijn mensen die op vakantie gaan naar Iran en niet meer terug kunnen, omdat ze in dienst moeten."
Of de dienstplicht in beide landen blijft bestaan is nog onduidelijk. Met enige regelmaat is er discussie over de dienstplicht voor mensen met een dubbele nationaliteit.