In Marokko wordt de dienstplicht opnieuw ingevoerd, werd vandaag duidelijk. Mannen en vrouwen moeten straks ergens tussen hun 19e en 25e een jaar het leger in. Studenten kunnen uitstel krijgen. Wij vroegen drie jonge Marokkaanse Nederlanders wat zij ervan vinden. Het is nog onduidelijk of de dienstplicht ook gaat gelden voor mensen met een dubbele nationaliteit.
'Dienstplicht biedt kansen'
De 23-jarige Meryem denkt dat de dienstplicht jongeren in Marokko een kans kan bieden. "Voor veel van hen is er amper werk. En als je uit een arme familie komt, kun je vaak geen studie betalen. De dienstplicht kan je dan wat meer vastigheid in het leven bieden. Een neef van mij is vrijwillig het leger in gegaan en is daarna politieagent geworden. Dus het biedt ook uitzicht op een baan bij de overheid."
De dienstplicht moet niet verplicht worden voor Marokkanen die in Nederland wonen.
Meryem is geboren en getogen in Nederland, heeft zowel de Nederlandse als Marokkaanse nationaliteit en gaat regelmatig naar Marokko. Of ze zelf te maken krijgt met de dienstplicht is dus nog niet duidelijk. "Ik vind niet dat het verplicht moet worden voor Marokkanen die in Nederland wonen", zegt ze.
"Maar ik denk dat het voor velen die hier in Nederland geen kansen krijgen, wel goed zou kunnen zijn om een tijd het Marokkaanse leger in te gaan. Zo kan je misschien ook wat voor Marokko betekenen. Maar we zijn in het algemeen niet zo nationalistisch, ik denk niet dat veel mensen vanuit hier snel vrijwillig het leger in gaan daar."
Zelf heeft de studente nooit overwogen het Marokkaanse leger in te gaan. "Defensie spreekt mij persoonlijk niet aan. Ik heb heel andere interesses. Ik hoop na mijn studie in de burgerluchtvaart een baan te vinden."
Als ik een jaar weg moet, zou dat niet goed zijn voor mijn ontwikkeling hier. Ik zou veranderen als persoon.
"Ik wil echt niet zomaar het Marokkaanse leger in", zegt de 23-jarige Nasser. "Ik heb het goed hier in Nederland, ik ben goed op weg. Ik ben trots en blij dat ik een Marokkaanse Nederlander ben. Maar als ik een jaar weg moet, zou dat niet goed zijn voor mijn ontwikkeling hier. Ik zou veranderen als persoon."
Mocht hij ooit zelf voor de keuze komen te staan, het leger in of de dienstplicht afkopen (zoals in Turkije kan), dan weet hij het wel. "Ik zou betalen. En als ik in mijn omgeving kijk, dan denk ik dat er niet veel Marokkaans-Nederlandse jongeren zijn die wel het leger in willen."
'Ligt helemaal aan het moment'
De 24-jarige Abid heeft geen uitgesproken mening over de invoering van de dienstplicht in Marokko. "Ik ben al een tijd niet meer in Marokko geweest en ik heb nu ook niet veel contact met mensen daar. Dus ik weet niet hoe het daar leeft, ik ken de situatie niet goed."
Als de student werktuigbouwkunde ooit moet kiezen tussen het leger in of de dienstplicht afkopen, dan weet hij nog niet wat hij zou doen. "Ik hou wel van afwisseling en uitdaging en ik stippel mijn leven niet helemaal uit. Dus het ligt er maar net aan hoe mijn leven er op dat moment voor staat. Stel dat het inhoudt dat ik naar een slagveld moet gaan, ja, daar zit ik niet op te wachten. Maar het kan ook een goede ervaring in Marokko opleveren."