De Marokkaanse koning Mohammed
NOS NieuwsAangepast

Herinvoering dienstplicht Marokko definitief

De dienstplicht in Marokko wordt heringevoerd. Het parlement was al akkoord gegaan en koning Mohammed heeft nu ook zijn goedkeuring gegeven. In een toespraak gisteravond had de koning nog geen duidelijkheid gegeven, maar vanochtend werd bekend dat hij ja heeft gezegd tegen de wet.

Het is niet duidelijk of de dienstplicht ook geldt voor Marokkanen die ook een andere nationaliteit hebben. In het verleden gold de dienstplicht niet voor Marokkanen in het buitenland.

Koning Mohammed had de dienstplicht in 2006 zelf afgeschaft. Met de herinvoering wil hij het burgerschap versterken. In de toespraak gisteravond zei de koning al dat Marokkanen nationalistischer moeten gaan denken.

Straf voor sociale onrust

Volgens correspondent Willemijn de Koning twijfelen activisten in Marokko aan de motivering van de regering en de koning. Zij denken dat de dienstplicht weer wordt ingevoerd om hen te straffen voor de protesten en sociale onrust van de afgelopen jaren.

"In zijn toespraak gisteravond riep de koning Europese Marokkanen op om terug te keren naar Marokko om iets voor hun land te doen. Maar zolang mensen in Nederland blijven, zijn ze in elk geval veilig voor de dienstplicht", zegt Willemijn de Koning.

Alle jongeren

De militaire training gaat een jaar duren en de verplichting geldt voor alle jongeren tussen de 19 en 25 jaar. Gehandicapten zijn vrijgesteld en studenten kunnen hun dienstplicht later vervullen.

Wie probeert de dienstplicht te ontlopen, kan een celstraf van maximaal drie maanden krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl