NOS Voetbal

Loyaliteit van 'cultuurbewaker' Zoet geeft PSV vertrouwen

Zes jaar lang eerste doelman; Zoet koestert wat hij heeft bij PSV

Het liefst had Jeroen Zoet een mooie transfer gemaakt naar een topclub. Die wens heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Maar ondertussen is de 27-jarige doelman een soort cultuurbewaker bij PSV en staat hij voor het zesde achtereenvolgende seizoen onder de lat in Eindhoven.

Clubs uit Italië toonden (al dan niet serieuze) interesse. AS Roma en Napoli, niet de minsten. Maar van een transfer kwam het niet. "Ik vind mezelf te goed om ergens heen te gaan waar ik niet zou spelen", zegt hij. En dus verlengde de international zijn contract bij PSV met twee jaar. "Ik koester enorm wat ik hier heb."

Eerst aanvoerder Luuk de Jong, niet veel later Steven Bergwijn en nu dus Zoet. Dat dit soort sleutelspelers niet weg hoeven of willen, zegt wat over het vertrouwen dat er vanuit de spelersgroep is in Mark van Bommel en zijn assistenten. Als ook de Mexicaan Hirving Lozano blijft, kan de vlag echt uit in Eindhoven.

Jeroen Zoet verlengt zijn contract bij PSV, in bijzijn van directeur Toon Gerbrands (rechts) en John de Jong

De vraag is namelijk of Zoet ook was gebleven als in de staf alles bij het oude was gebleven. Een trainerswissel, met in dit geval Van Bommel voor Phillip Cocu, kan zorgen voor een gewenste prikkel bij voetballers. Dat is nu niet anders. "De manier van spelen bevalt me. Ik zie nieuwe uitdagingen voor komend seizoen."

'Niet van de daken schreeuwen'

"En PSV heeft er ook alles aan gedaan om jongens voor de club te behouden en vol voor de prijzen te gaan", gaat hij verder. Bang voor de concurrentie, zoals het dit seizoen vrij kooplustige Ajax - de club bovendien die door de meeste volgers wordt getipt als favoriet voor de titel - is de doelman niet.

"Wij hoeven het niet van de daken te schreeuwen, maar voor ons is het doel duidelijk: kampioen worden. Dat hoeft niet elke dag naar buiten gebracht te worden", vertelt Zoet op een wijze die men in Eindhoven wel zal waarderen; ambitieus, maar tegelijkertijd bescheiden.

Jeroen Zoet in actie voor PSV

Vijftien jaar was Zoet toen PSV hem weghaalde uit Veendam. Van de B1 naar de A1, Jong PSV en vervolgens, na een verhuurperiode aan RKC, het eerste elftal. Elk seizoen iets beter en iets sterker. En een langere baard, dat ook. Zoet straalt ervaring uit onder de lat bij PSV.

Eerste doelman Oranje

De keuze om PSV trouw te blijven, moet voor Zoet ook resulteren in een vaste plek onder de lat bij Oranje. Bondscoach Ronald Koeman lijkt nog geen definitieve keuze te hebben gemaakt tussen Jasper Cillessen (nog altijd reservekeeper bij FC Barcelona) en Zoet.

"Het is belangrijk dat ik hier goed speel in de competitie en Europees", vertelt de keeper. "Dan heb ik mijn ding gedaan en ligt de keuze bij anderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl