De voorpagina van The Boston Globe van vandaag
NOS NieuwsAangepast

Trump ageert tegen kranten: nepnieuwsmedia zijn de tegenpartij

President Trump heeft hard uitgehaald naar de media, nadat honderden Amerikaanse kranten en weekbladen vanmorgen in hun hoofdredactionele commentaar hadden gewaarschuwd dat Trumps constante aanvallen op de media gevaarlijk zijn. "De fake news media zijn de oppositiepartij. Dit is erg slecht voor ons grootse land. Maar we zijn aan de winnende hand!", schrijft Trump op Twitter.

De kranten en bladen schreven het gelijkluidende commentaar op initiatief van The Boston Globe. Volgens die krant ziet Trump journalisten niet als medeburgers, maar als vijanden van het volk. Daarmee ondermijnt hij volgens het dagblad de Amerikaanse democratie en geeft hij wereldwijd een zorgwekkend signaal af.

Kijk hier naar de reportage die correspondent Arjen van der Horst maakte over het protest van de kranten:

Protest media tegen aanval Trump op pers

Volgens The Boston Globe is de Amerikaanse persvrijheid al twee eeuwen een voorbeeld voor andere vrije landen en wordt die positie nu bedreigd. In reactie hierop schreef Trump dat hij de persvrijheid hoog in het vaandel heeft, maar dat hij vindt dat de media die vrijheid misbruiken.

"Er is niets wat ik liever voor ons land zou willen dan echte persvrijheid. De werkelijkheid is dat de pers vrij is om alles te schrijven en te zeggen wat ze willen, maar veel van wat gezegd wordt is fake news. Er is een politieke agenda of er wordt simpelweg geprobeerd mensen te beschadigen. Eerlijkheid overwint!", schreef Trump op Twitter.

Trump viel in het bijzonder de initiatiefnemer van de hoofdredactionele commentaren aan: "The Boston Globe, die aan de Falende New York Times is verkocht voor 1,3 miljard dollar (met nog eens 800 miljoen aan verlies en investeringen), of 2,1 miljard dollar, is daarna verkocht door de Times voor 1 dollar. Nu zweert The Globe met andere kranten samen voor de persvrijheid. Bewijs het!"

The Boston Globe heeft gereageerd op de boze tweet van Trump. Volgens de krant zit de president er in alle gevallen naast met de bedragen die hij noemt. The Times heeft de krant uit Boston in 1993 voor 1,1 miljard dollar gekocht. Hoewel het dagblad daarna inderdaad is doorverkocht voor een veel lagere prijs, ging het om een bedrag van 70 miljoen dollar, niet 1 dollar.

Woede

Trump zoekt al sinds het begin van zijn presidentschap de confrontatie op met de media, die hij consequent makers van nepnieuws noemt. Dat heeft hij sinds eind januari 2017 in totaal 283 keer gedaan via Twitter. Experts van de Verenigde Naties waarschuwen dat Trump met zijn uitlatingen geweld tegen journalisten riskeert.

Begin deze maand, bij een campagnebijeenkomst in Florida, maakte CNN-verslaggever Jim Acosta beelden van een woedende groep Trump-aanhangers die tegen hem tekeer ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl