NOS

Nog voor president Donald Trump verschijnt voor een toespraak in het auditorium van een middelbare school in Ohio, roept het publiek "CNN sucks!" naar een journalist van het mediabedrijf. Het lijkt symbolisch voor de steeds fellere confrontaties tussen Trump-aanhangers en de pers.

Volgens zijn achterban laten de media zelden de positieve kanten van Trump zien. De focus ligt volgens de aanhangers op negatieve gebeurtenissen rondom de president, zoals het lopende Rusland-onderzoek. Voorafgaand aan de bijeenkomst zegt een supporter van de president: "Het Rusland-onderzoek is er om de aandacht van andere dingen weg te nemen, maar van wat het de aandacht wegneemt weet ik niet."

'Als we nu CNN aanzetten, weet ik zeker dat ze gal spuwen over Trump'

Vandaag, de dag na de rally in Ohio, herhaalt Trump op Twitter zijn afkeer van de pers die hij "zeer gevaarlijk en ziek" noemt. Volgens Trump kan het nepnieuws oorlogen veroorzaken:

Vooral CNN is het mikpunt van Trump en zijn supporters, maar ook andere Amerikaanse mediabedrijven worden uitgejoeld. Tijdens zijn speech noemt Trump MSNBC "corrupt en goor". Eerder deze week weigerde de woordvoerder van de president om te zeggen dat de pers niet de vijand van het volk is. Ivanka Trump, de dochter van de president, had juist erkend dat zij de pers niet als de vijand van het volk ziet.

Trump was naar de middelbare school in Ohio gekomen om zijn steun uit te spreken voor Troy Balderson, die dinsdag in het Huis van Afgevaardigden hoopt te worden verkozen. Trump prees Balderson als "hardwerkend; een persoon die nooit opgeeft".

Dat Trump campagne voert voor Balderson is hard nodig, want de race tegen de Democratische tegenstander verloopt tot nu toe nek aan nek. Dat is bijzonder, want het district gaat al sinds 1982 naar Republikeinse afgevaardigden. En Trump won twee jaar geleden in Ohio met een verschil van 8,6 procentpunt.

Ieder moment dat je CNN aanzet, spuien ze vuil over Donald Trump.

Trump-stemmer

Tijdens de rally vierde Trump zijn belastingverlaging en beloofde hij opnieuw economische deals te sluiten die goed zijn voor de Verenigde Staten nadat het land "decennialang oneerlijk is behandeld". Die landen willen volgens de president graag met hem praten nu hij dreigt met het invoeren van extra importheffingen.

Dit zijn voorbeelden van de resultaten waarvan supporters vinden dat die niet genoeg aandacht krijgen in de pers: "In alle eerlijkheid, ze vertellen nooit het volledige verhaal. De media verdelen ons. Sommige media zijn echt de vijand van het volk", zegt een bebaarde Trump-supporter. Zijn vriend voegt daaraan toe dat "ieder moment dat je CNN aanzet, ze vuil spuien over Donald Trump."

In het midden van de rij staat de bebaarde Trump-aanhanger NOS

De relatie tussen Amerikaanse presidenten en de media staat niet alleen bij Trump onder druk. In privésfeer noemde de Republikeinse president Richard Nixon de media tijdens zijn presidentschap in de jaren 70 ook "de vijand" en de Democratische president Bill Clinton vond ze "verkopers van haat en verdeeldheid."

Donald Trump zet met zijn woorden een traditie voort, maar op ongekende wijze.

Voorbeelden van nepnieuws?

De enige Amerikaanse TV-nieuwszender met Trumps goedkeuring is Fox News. Tijdens zijn speech prees Trump enkele van de presentatoren van de zender, die volgens Trump veel betere kijkcijfers halen dan presentatoren van CNN. Voorbeelden van het "nepnieuws" dat CNN zou verspreiden, heeft Trump nauwelijks. Hij verwijst naar zijn onverwachte verkiezingsoverwinning van bijna twee jaar geleden: "Ze wilden gewoon niet toegeven dat ik had gewonnen!"

Ook voor Trump-supporters bij de bijeenkomst in Ohio is het vinden van een voorbeeld lastig. Zelfs voor een man die trots een "CNN Sucks" T-shirt draagt, dat zijn dochter voor hem heeft gemaakt: "Er is een hele hoop nepnieuws hier en dat moet worden aangetoond." Gevraagd naar voorbeelden zegt hij: "Dat is een lastige, die heb ik eigenlijk niet."

STER reclame