'Europa probeert z'n grenzen en problemen naar Niger te verleggen'

Hij komt niet wekelijks op bezoek in Duitsland: de president van Niger. Maar bondskanselier Angela Merkel heeft Mahamadou Issoufou harder nodig dan ooit. Hij is namelijk de sleutelfiguur in de Europese migratieproblematiek: zijn steun en medewerking zijn essentieel.

Om migratie naar Europa tegen te gaan, kijkt de Europese Unie naar Afrika. En Niger krijgt daarbij speciale aandacht. Het is een belangrijke schakel tussen Europa en Afrika: in het West-Afrikaanse land begint voor veel migranten de gevaarlijke reis naar Europa.

Wie die migranten helpt om de reis te maken, kan een torenhoge boete verwachten. Onder druk van de EU heeft de regering van Niger een nieuwe wet aangenomen, waardoor vervoer van migranten nu ten strengste is verboden.

De vuilnisbak van Europa

Mensenrechtenactivist Hamadou Boulama Tcherno maakt zich zorgen over de ontwikkelingen. "Dit gaat uit van het verleggen van de buitengrens van de EU. Dat zien we niet zitten. Europa probeert z'n grenzen hierheen te verleggen en ook z'n problemen."

Niger is een van de armste landen ter wereld. Activisten maken zich zorgen over de deals die hun leiders nu met Europa maken. Boulama Tcherno benadrukt dat er vooraf ook geen overleg is geweest. "Noch met volksvertegenwoordigers, noch met burgers."

Hij vindt dat Niger op deze manier "de vuilnisbak" van Europa wordt. "Ongewenste burgers worden teruggestuurd. Wij hebben zelf geen geld, dus we nemen aan wat we kunnen krijgen en kijken dan pas verder naar de dag van vandaag."

Het is niet de bedoeling dat de verantwoordelijkheid ligt bij één land.

Louise Donovan, UNHCR

Niger is ook het land waarnaar de VN-organisatie UNHCR ruim 1500 vluchtelingen uit Libië heeft geëvacueerd. Tientallen van hen hebben inmiddels asiel gekregen in Europese lidstaten, waaronder Nederland, vertelt Louise Donovan van UNHCR. "In de komende weken zullen er meer mensen vertrekken."

Ze vertelt dat er in totaal elf landen beloftes hebben gedaan. "We hopen dat we meer mensen uit het onveilige Libië kunnen evacueren. UNHCR pleit voor meer solidariteit. Landen moeten samenwerken en de verantwoordelijkheid delen. Het is niet de bedoeling dat de verantwoordelijkheid ligt bij één land."

Donovan benadrukt dat de UNHCR nauw samenwerkt met de regering van Niger. "Wij hebben hen het verzoek gedaan om die mensen uit Libië tijdelijk op te vangen, om hun levens te reden. En Niger heeft aan dat verzoek voldaan en daar zijn we de regering ontzettend dankbaar voor."

Reportage: Europa kijkt naar Afrika voor oplossing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl