'Goed EK Nederlandse atletiekploeg, maar alleen door gevestigde orde'
Met een meer dan tevreden gevoel heeft de Nederlandse atletiekploeg de Europese kampioenschappen in Berlijn verlaten. Het was voor de Oranje-afvaardiging niet het beste EK ooit, maar met acht medailles presenteerde Nederland zich wel opnieuw als een vooraanstaand atletiekland. Een gouden, drie zilveren en vier bronzen plakken was de oogst.
"Op het goud moesten we wel lang wachten", zegt Léon Haan, atletiekverslaggever van de NOS. "Dat kwam pas op de slotavond met Sifan Hassan op de 5.000 meter. Het was echter over de hele linie een goed toernooi voor Nederland, maar wel door de atleten die vooraf al medaillekansen waren toegedicht."
De twee voorgaande edities - Zürich (2014) en Amsterdam (2016) - scoorde Nederland weliswaar minder medailles, maar was er wel vaker goud. In Zürich drie keer, voor het thuispubliek in het Olympisch Stadion twee jaar geleden zelfs vier keer.
Sterker bezet
"Misschien is het beeld in Amsterdam wat vertekend", zegt Haan. "Dat was in een olympisch jaar. Dit toernooi in Berlijn was veel sterker bezet, omdat er dit jaar verder geen groot atletiektoernooi is. Daarom is het ook een goed toernooi voor Nederland geweest."
Op de voorgaande twee toernooien was vooral Dafne Schippers met in totaal drie titels de grote vrouw achter het succes. Dit keer pakte ze weliswaar drie medailles, maar de sprintdisciplines werden beheerst door de Britse Dina Asher-Smith. Zij maakte grote indruk met superieure tijden op de 100 en 200 meter en was de drijvende kracht achter het Britse goud op de 4x100 meter.
"Dafne is in Berlijn op waarde geklopt", meent Haan. Schippers kwam dit seizoen moeizaam op gang, had twijfels, maar was vooral opgelucht dat ze eindelijk weer iets van haar befaamde versnelling in de races terugzag. Ook al ontbrak de gouden plak, met drie medailles liet Schippers zien dat ze nog altijd tot de crème de la crème behoort.
Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie geeft toe dat er in het voorseizoen enige zorgen waren omtrent Schippers. "Maar wat ze hier laat zien, wijst in elk geval weer in de goede richting. We moeten ook in ogenschouw nemen hoe dat bij andere sprinters gaat. Die hebben vergelijkbare seizoenen. Er zijn bijna geen sprinters, op Usain Bolt na, die vier, vijf, zes jaar op hetzelfde niveau presteren."
Roskam was in Berlijn met een hele grote groep atleten. Daarbij zaten veel nieuwe gezichten, die echter niet allen konden beantwoorden aan de norm van het Europese podium. Dat was mede het gevolg van het selectiebeleid dat de bond - evenals twee jaar geleden voor het EK in Amsterdam - had gehanteerd.
Zo mochten atleten die slechts aan de B-limiet hadden voldaan, maar ook nationaal kampioen waren geworden, toch naar de EK. "Leren is ook een doel op zo'n EK en je wilt talenten toch een extra kans geven op dat niveau te presteren. Dat heeft niet iedereen gedaan. We zullen kritisch gaan kijken of we dit handhaven", aldus Roskam.
Alleen loopsucces
Feit is wel dat Nederland alleen op de loopnummers medailles haalde. Op de technische disciplines viel de score tegen en op de meerkamp bleken Pieter Braun (zevende), Eelco Sintnicolaas (geblesseerd uitgevallen) en titelverdedigster Anouk Vetter (vijfde) niet bij machte zich in de strijd om het eremetaal te mengen.
"Op een EK is het niveau op de technische nummers gelijkwaardig aan dat van een wereldkampioenschap", verklaart Stefan Verheij, tv-commentator van de NOS bij de technische nummers.
Niets extra's
Verheij: "Braun en Vetter waren solide, maar hadden dit keer niets extra's. De finaleplaats van hoogspringer Douwe Amels was gewoon goed. De discuswerpsters zijn nog jong en onervaren en de snelle uitschakeling van de ervaren kogelstootster Melissa Boekelman was gewoon teleurstellend."
"Het positieve is dat van de lichting die hier de medailles heeft binnengehaald bijna iedereen nog lang meekan. Als ze fit blijven. Het zijn atleten die zich in het verleden al op junioren- en seniorentoernooien hebben bewezen. Waarschijnlijk zijn we door de EK in Amsterdam, dat zo fantastisch verliep, een beetje verwend geraakt."
- Van Wevers tot Weertman: de 15 gouden EK-medailles van Nederland
- Hassan bezorgt Nederland eerste atletiekgoud op EK Berlijn
- EK-zilver estafettevrouwen op 4x100 meter, brons voor de mannen
- EK-titel 200 meter voor Asher-Smith; zilver Schippers, brons Samuel
- Nerveuze De Witte snelt naar EK-brons op 400 meter
- Krumins imponeert met EK-zilver op de 10.000 meter