"Het is natuurlijk een mooi middel om te doen wat Erdogan wil doen, namelijk zichzelf en Turkije te presenteren als een soort grote broer op wie Turkse Nederlanders kunnen terugvallen. En om Turkije beter te leren kennen, om de Turkse taal te leren kennen." Dat zegt Turkije-deskundige Joost Lagendijk in een eerste reactie op het nieuws dat de Turkse overheid weekendscholen wil opzetten in verschillende landen, waaronder Nederland.
"Ik denk niet dat we naïef moeten zijn en denken dat dit zomaar een plannetje is van Erdogan. Er zit natuurlijk een idee achter. En dat is om Turkse Nederlanders vast te blijven houden vanuit Turkije. En daar zit natuurlijk het gevaar in dat Turkse Nederlanders toch op twee gedachten blijven hinken. Aan de ene kant hun band met Turkije en daardoor misschien minder goed integreren in Nederland."
Het is juridisch heel erg moeilijk om van tevoren te zeggen, daar komt niks van.
Met name die lessen over cultuur en geschiedenis daar moeten denk ik heel erg goed opgelet worden dat daar geen elementen in zitten waardoor de kloof tussen Turkse Nederlanders en de Nederlandse samenleving niet nog groter wordt."
"Het is juridisch heel erg moeilijk om van tevoren te zeggen, daar komt niks van. Je ziet in de reacties van de meeste politieke partijen toch een houding van 'als het moet, dan moet het maar, maar laten we van het begin af aan opletten wat daar gezegd gaat worden, wat daar geleerd gaat worden. En als dat niet is wat wij graag willen, dan moeten we dat ook luid en duidelijk zeggen.'"
Volgens Lagendijk kan Turkije uiteindelijk ook niet zomaar om de Nederlandse overheid heen. "Ook de weekendscholen kunnen niet in Nederland bestaan zonder de toestemming van de Nederlandse overheid, of van de gemeentelijke overheid. Dus als die zeggen: 'tot hier en niet verder', dan zullen ook die weekendscholen zich daaraan moeten houden."