De Tweede Kamer maakt zich zorgen over negatieve beïnvloeding door Turkije
NOS NieuwsAangepast

Kamer zeer bezorgd over Turkse weekendscholen

De Tweede Kamer is zeer verontrust door het bericht dat de Turkse overheid bezig is om weekendscholen op te zetten voor jonge Turken in Nederland, waar zij les krijgen in onder meer de Turkse taal, geschiedenis en godsdienst. Verschillende fracties willen dat het kabinet goed in de gaten houdt wat er op die scholen gebeurt en of dat binnen de wet is.

VVD-Kamerlid Becker zegt dat ze er op zich geen probleem mee heeft dat Turkse Nederlanders feeling houden met Turkije, maar dat dit plan in de richting van ongewenste beïnvloeding wijst. "Ik maak me daar grote zorgen over. Turkse Nederlanders moeten vrij kunnen zijn om hier mee te doen. Maar president Erdogan trekt vanuit een onvrij en ondemocratisch land voortdurend aan deze mensen en dat is slecht voor de integratie in Nederland. Hij beïnvloedt mensen op een negatieve manier."

Ook D66-Kamerlid Paternotte noemt het zorgelijk dat Erdogan Turkse Nederlanders als zijn onderdanen lijkt te zien "die naar hem moeten luisteren en daarom ook naar dit soort scholen zouden moeten". Volgens hem zijn er de laatste jaren meer voorbeelden te zien geweest van Turkse beïnvloeding door Ankara. "Door tegen ouders te zeggen dat je je kind van een bepaalde school moet halen of door mensen per brief te zeggen dat ze op Erdogan moeten stemmen."

'Rug naar samenleving'

Coalitiepartner CDA spreekt eveneens van een zorgelijke ontwikkeling. "Kinderen mogen niet met de rug naar de Nederlandse samenleving worden opgevoed", zegt een woordvoerder van de fractie. "Daar moet dus op gecontroleerd worden."

SP-Kamerlid Van Dijk kondigt Kamervragen aan. "Dit is weer een voorbeeld van de lange arm van Turkije", zegt hij. "In het kader van de integratie is dit onwenselijk. Het is belangrijk dat de lesinhoud niet tegen de grondwet indruist."

PVV-leider Wilders vindt dat er hoe dan ook geen Turkse scholen in Nederland moeten worden toegestaan.

Minister Koolmees van Sociale Zaken, die over integratie gaat, heeft laten weten dat het op zich geen probleem is als landen het behoud van de eigen taal en cultuur stimuleren. Dat is niet verboden."Wat we niet willen is onderwijs dat als doel heeft om de integratie in Nederland te belemmeren of om antidemocratische opvattingen te stimuleren. Als er signalen zijn dat dit gebeurt, zal de overheid optreden."

Politiek verslaggever Ireen Oostveen zegt dat deze "voorzichtige reactie" van Koolmees te maken heeft met het ongelukkige moment waarop het plan voor de weekendscholen naar buiten komt. "Net nu de diplomatieke contacten tussen Nederland en Turkije weer worden hersteld en de twee landen hebben besloten om weer te praten in plaats van ruzie te maken."

'Grens trekken'

Een paar weken geleden, op 20 juli, brachten de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en Turkije naar buiten dat er weer een Turkse ambassadeur in Den Haag komt en een Nederlandse ambassadeur in Ankara. Minister Blok kondigde toen ook aan dat hij binnenkort in Turkije op bezoek gaat.

D66-Kamerlid Paternotte vindt dat Blok bij die gelegenheid de weekendscholen moet aankaarten. "Hij moet duidelijk maken dat dit soort scholen op zich niet verboden is, maar dat Nederland wel een grens trekt bij intimidatie en discriminatie en dat de Nederlandse overheid heel goed in de gaten houdt of dit wel binnen de wet past. Dat we weer diplomatieke betrekkingen hebben, betekent niet dat we onze mond moeten houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl