In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Canal Parade in Amsterdam, met Iraanse boot en vrouwentoiletten

Naar schatting van de organisatie zijn "enkele honderdduizenden mensen" vanmiddag in Amsterdam getuige geweest van de 23e editie van de Canal Parade, het jaarlijkse hoogtepunt van Pride Amsterdam.

Tachtig uitbundig versierde boten met een minstens even uitbundig versierde 'bemanning' maakten een bijna 6 kilometer lange tocht door de grachten. Volgens de politie is het evenement goed verlopen. Er is één man opgepakt omdat hij een beveiliger had mishandeld.

Zodra de boten de grachten in kwamen, kon het feest beginnen:

Drukte op de Amsterdamse grachten tijdens Canal Parade

Het thema van de Canal Parade 2018 was 'Heroes'. De parade trok allerlei soorten deelnemers, van kleine, ook landelijke lhbt-stichtingen, roze netwerken van multinationals en banken en politieke partijen tot ministeries en bedrijven die de lhbt-gemeenschap ondersteunen.

Voor het eerst voer dit jaar ook een 'artsenboot' mee, een initiatief van longarts Geert Rootmensen van het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Hij richtte met een aantal collega's Roze in Wit op, om de positie van lhbt-artsen te verbeteren.

"We merken toch dat er in de medische wereld soms nog drempels zijn. Dat er nog steeds zo'n sfeer is dat er makkelijk 'homo!' kan worden gezegd; dat dat normale spreektaal is. Terwijl zeker als je een jonge, beginnende arts bent dat soms heel intimiderend kan zijn", aldus Rootmensen.

Met 120 collega's voeren ze vandaag mee met de parade. "We hebben het steeds over acceptatie, maar dat klinkt net als gedogen. Dus je hoopt eigenlijk dat we gaan naar normalisatie, dat diversiteit in de samenleving een normaal fenomeen is", zegt longarts Karin Pool van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk bij NH Nieuws.

Burgemeester Halsema van Amsterdam bij de Canal Parade

Voor een uitbundig dansende burgemeester Femke Hasema was het de eerste Canal Parade in haar nieuwe functie.

De boot van Iran

Iranboot

Veel aandacht ging dit jaar ook uit naar de 'Iran'-boot, een initiatief van Iraniërs in Nederland. De boot lag vorig jaar klaar, de deelnemers waren aan boord. Maar de boot voer niet mee omdat de schipper afhaakte. Volgens hem was de boot "te vol". Nu voer de boot wel mee.

Langs de route stonden voor het eerst niet alleen mobiele toiletten voor mannen, maar ook voor vrouwen. Tegen wildplassers werd streng opgetreden, die kunnen rekenen op een boete van 140 euro.

Eenhoorns

Enige wanklank was de inbeslagname van veertig opblaasbare eenhoorns door de politie. De eenhoorns werden gebruikt door een groep actievoerders onder de naam 'We Reclaim our Pride'.

Zij demonstreerden met toestemming van de politie voor een evenement waar commerciële organisaties zoals Netflix, Google en Endemol worden geweerd. Volgens een woordvoerder van de actiegroep: "Organisaties die normaal niks voor de lgbtqia-community betekenen of double standards hebben."

Ondanks de vergunning voor de actie nam de politie de eenhoorns dus toch in beslag, omdat de betogers ermee in het water wilden springen. Na de parade kregen ze de opblaasbeesten volgens AT5 weer terug.

De politie nam 40 eenhoorns in beslag

Voor de rest was het toch vooral een uitbundig feest, geholpen door het mooie weer. Twee mannen uit Amersfoort smeren zich daarom in met factor 50. Ze nemen ondertussen een hap van een boterham kaas. "We komen hier ieder jaar. Voor de boten, het feest en de mooie mannen", zegt een van hen. In Amersfoort is de gayscene een stuk minder uitbundig. Als is ook daar inmiddels een botenparade. "We zijn hier niet zozeer om te benadrukken dat we homo zijn. Maar vooral om het mens-zijn te vieren".

Een lange jongen uit Keulen doet hetzelfde. Met ontbloot bovenlijf en een regenboogstola om, komt hij breed lachend aangelopen. "Homo zijn wordt steeds beter geaccepteerd in Duitsland en de Canal Parade in Keulen wordt steeds groter. Maar voor het echte feest moet je in Amsterdam zijn", vertelt hij. Om daarna dansend te verdwijnen in de menigte.

'Een stuk makkelijker'

Ook in Italië is het steeds minder moeilijk voor homoseksuelen om voor hun geaardheid uit te komen. Gianluca Taula (46) en Stefano Dosa (47) wonen in Milaan. "Op en mijn werk en in mijn vriendenkring weet iedereen dat ik homo ben", zegt Gianluca. "Het is allemaal een stuk gemakkelijker dan twintig jaar geleden, toen ik mijn coming-out had.

Stefano Dosa heeft dezelfde ervaring. Maar zegt hij: "vlak de invloed van de katholieke kerk niet uit. Die heeft nog steeds heel veel invloed en dat merken we wel."

Tussen de extravagant uitgedoste homogemeenschap door, lopen ook dagjesmensen die "mensen komen kijken". Een familie uit Nijmegen zit, uren voor de eerste boten langskomen, op gehuurde stoelen langs de Amstel. Om niets te missen van wat komen gaat.

Advertentie via Ster.nl