NOS Nieuws

Glitters mogen vandaag bij de Canal Parade, als ze maar bio zijn

  • Kelly van Binsbergen

  • Kelly van Binsbergen

Glitters op het gezicht, borst of billen zijn niet weg te denken tijdens festivals. Ook vandaag bij de Canal Parade zul je ze veel zien. De versieringen zijn alleen vaak niet biologisch afbreekbaar.

Jaarlijks wordt er naar schatting 700 tot 1000 ton glitter geproduceerd, dat grotendeels in het milieu terechtkomt.

Op de boten bij de Canal Parade is daarom gewone glitter verboden, in een streven de hele botentocht duurzaam te maken, zegt directeur Lucien Spee. "Boten worden vooraf gecontroleerd. Deelnemers kunnen een waarschuwing krijgen, die van invloed kan zijn op hun deelname volgend jaar."

Na vier weken weg

Vorig jaar riep een onderzoekster op tot een glitterverbod. Sinds dit jaar werken sommige bedrijven met biologisch afbreekbare glitter. Dat komt na het douchen nog steeds in het milieu terecht, maar is na vier weken weg en richt geen blijvende schade aan.

Glitterondernemers vertellen over de voor- en nadelen van bio-glitter:

'Glitteren en duurzaamheid gaan best samen'

Nomadic Sparkle, dat glitter verkoopt op festivals, gebruikt bio-glitter. "Inmiddels is de helft van onze collectie biologisch, maar we verkopen nog steeds veel gewone glitter", zegt Koen Smits.

De biologische glitter is wat doffer en duurder geeft Smits toe: "De meeste glitters komen van grote fabrikanten. Die stappen niet zomaar over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl