NOS Nieuws

Twee vaders, één moeder: volgens de wet is dat een ouder te veel

Op de Canal Parade in Amsterdam vaart een boot mee met lhbt-ouders en hun kinderen. Deze 'regenbooggezinnen' voeren actie voor een wet waarin het meerouderschap wordt geregeld. Op dit moment is het in Nederland juridisch gezien niet mogelijk een kind op te voeden met meer dan twee ouders.

Dat betekent in de praktijk dat in gezinnen met een moeder en twee vaders, maar twee ouders het medisch dossier van hun kind mogen inzien, een spaarrekening voor het kind mogen openen of ouderavonden op school mogen bezoeken. Ouders die als 'niet-officieel' staan geregistreerd lopen geregeld tegen problemen aan.

Partners Marco (44), Christian (49) en moeder Marije (35) zouden dan ook graag zien dat de regels worden veranderd. Ze zorgen samen voor hun zoontje Kai, maar alleen Marije en Christian zijn ook wettelijk gezien zijn ouders. "Marco is een heel betrokken vader, dus het is gek dat hij bijvoorbeeld geen medische beslissingen mag nemen als er iets is met Kai", zegt moeder Marije in het NOS Radio 1 Journaal.

Matthijs Holtrop / NOS
Christian, Kai, Marije en Marco (v.l.n.r)

Homobelangenorganisatie COC en stichting Meer dan Gewenst, die lhbt'ers met een kinderwens helpt, dringen al acht jaar aan op een wet voor meerouderschap. "De feitelijke situatie is nu eenmaal dat er kinderen zijn die in een regenbooggezin leven. Het is zaak dat dit ook juridisch goed wordt geregeld", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Ze ziet dat de bijeenkomsten van Meer dan Gewenst over deze vorm van ouderschap steeds meer bezoekers trekken. In 2009 kwamen er gemiddeld zo'n 100 mensen op de informatie-avonden af, inmiddels zijn dat er ongeveer 900.

Opvallend is dat er al zo'n twee jaar een positief advies op de plank ligt over de wettelijke bescherming voor regenbooggezinnen. In december 2016 schreef een staatscommissie na 2,5 jaar onderzoek dat het nodig was dat de wetgeving en beleid op het terrein van ouderschap en gezag zouden worden aangepast.

In december 2016 ging Nieuwsuur op bezoek bij een gezin met vier ouders:

'Wij willen alle vier erkend worden'

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn niet overtuigd. Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangegeven het familierecht te willen veranderen, maar wil eerst meer onderzoek doen. "En nu heeft minister Dekker van Rechtsbescherming onlangs gezegd dat het de vraag is of de wet er nog wel komt", zegt COC-voorzitter Ineke. "Het is echt heel erg raar."

Of het kabinet huiverig is vanwege de christelijke achterban van CDA en ChristenUnie, wil Ineke niet zeggen. "Maar het feit is dat VVD en D66 zich in het verleden wel achter zo'n wetswijziging hebben geschaard. Wij vinden dat het kabinet moet stoppen met treuzelen en moet opschieten met een goede wet voor regenbooggezinnen."

Marco, Christian en Marije begrijpen niet waarom die er niet al lang is. "Soms vragen mensen: wie is nou de echte vader van Kai? Dan zeg ik: hij heeft twee echte vaders", zegt Marije. Marco vult aan: "Ik denk dat wij één gezin zijn en twee huishoudens. Wij wonen in twee huizen en Kai woont in twee huizen, maar we zijn wel één gezin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl