NOS NieuwsAangepast

Nederlands pompbedrijf en Elon Musk gaan mogelijk hulp bieden bij Thaise grot

Het Nederlands pompbedrijf Van Heck gaat mogelijk helpen bij de reddingsactie van de twaalf jeugdige voetballers en hun trainer die al bijna twee weken vastzitten in een Thaise grot. Directeur van het bedrijf, Jeroen van Heck, is onderweg naar Thailand om een inschatting te maken.

Het bedrijf uit Noordwolde, Friesland is gespecialiseerd in pompinstallaties en waterbeheersing. "Thaise ingenieurs bij de grot denken na het zien van onze pompen dat onze hulp essentieel kan zijn", zegt Van Heck. "Het doel is om zo snel mogelijk het water weg te pompen, hoe we dat gaan doen is nog niet te zeggen."

Van Heck, die contact heeft met zowel Nederlandse als Thaise autoriteiten, gaat ter plekke een analyse maken. Zo wordt bekeken waar de pompen kunnen staan en hoe het water kan worden afgevoerd. Als uit de analyse blijkt dat het bedrijf hulp kan bieden, worden de pompen naar Thailand gevlogen.

Duiker

Hoe gevaarlijk het in de grot is, blijkt wel uit de dood van een duiker die bezig was met de reddingsmissie. Hij overleed vandaag na een zuurstoftekort in de grot. "Ondanks dit blijven we doorgaan totdat we onze missie hebben volbracht", zei de baas van de marine-eenheid bij een persconferentie. "Hij mag niet voor niets zijn omgekomen."

De dood van de duiker is hard aangekomen bij andere reddingswerkers, merkt correspondent Marieke de Vries:

'Dood duiker komt hard aan bij reddingswerkers'

Volgens premier Rutte heeft Thailand direct contact gezocht met Van Heck, buiten de Nederlandse regering om. "Thailand heeft Nederland niet om hulp gevraagd, want ze hebben al veel hulp van de Britten en Amerikanen."

"Als wij zouden kunnen helpen zijn we onmiddellijk beschikbaar", zegt Rutte. "We hebben zoek- en reddingsteams die ook aan het werk waren na de orkanen op Sint-Maarten."

Elon Musk biedt ook hulp aan

Ook Elon Musk, de topman van autobedrijf Tesla, komt de reddingswerkers te hulp. Morgen reizen een aantal van zijn ingenieurs af naar Thailand, schrijft de Amerikaanse miljardair op Twitter. De werknemers komen van twee van Musks bedrijven: SpaceX, dat ruimtevaarttechniek maakt, en The Boring Company voor tunnelbouwtechniek.

Tegen de BBC zegt een woordvoerder van The Boring Company dat het bedrijf in overleg is met de Thaise overheid om te zien op welke manier het kan helpen. "Zodra we duidelijk hebben wat er precies zinvol is om te sturen of te doen, gaan we dat doen."

Tunnels en slangen

Musk speculeert intussen op Twitter over mogelijke manieren om het voetbalteam uit de gedeeltelijk ondergelopen grot te krijgen. Het graven van een tunnel behoort tot de mogelijkheden, want The Boring Company is "erg goed in het graven van tunnels", schreef Musk gisteren. Om het water weg te krijgen uit de vele vertakking van de grot biedt Musk draagbare pompen en batterijen aan.

Vanochtend kwam Musk op Twitter met nog een ander idee: hij stelde voor een opblaasbare slang in het grottenstelsel te leggen om daar vervolgens lucht in de blazen. De voetballers moeten dan door de slang naar buiten kunnen lopen zonder last te hebben van het water in de grotten. Als de slang eenmaal is aangebracht kost het de voetballers mogelijk maar 40 minuten om naar buiten te lopen, zei Musk.

Hans de Wit, directeur van Tunnel Engineering Consultants, is bekend met de ideeën van Musk. Het boren kan lukken zegt hij, al zal het wel te lang duren. "Boren is een beproefde techniek voor het bedrijf van Musk, maar de voetballers zitten wel op 1 kilometer diepte. Met zo'n tien meter per dag gaat het boren dus honderd dagen duren. Dat is veel te lang."

Ook de slang vindt De Wit op zich geen slecht idee. "Het is denk ik hartstikke aardig, maar het gaat om de productietijd; hoe snel kan je het maken en hoe krijg je het in die kilometerslange grot? Bovendien: als ik met dat spul naar binnen ga en het mislukt, blokkeer je dan de grotten niet?"

Dit soort ideeën zijn nodig om de voetballers uiteindelijk uit de grot te krijgen, zegt hij. "Je moet echt out of the box denken om die voetballers daar weg te krijgen."

We hebben het grottenstelsel in kaart gebracht. Bekijk in de video waarom de operatie zo moeilijk is:

Overzicht: hier zitten de Thaise voetballertjes vast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl