NOS NieuwsAangepast

FNV: vanaf maandag streekvervoer plat voor onbepaalde tijd

De leden van FNV Streekvervoer staken vanaf maandag voor onbepaalde tijd. Volgens de vakbond blijven de werkgevers weigeren om afspraken te maken over vermindering van de werkdruk. Ook willen de leden meer loon dan de werkgevers bieden.

FNV Streekvervoer biedt de werkgevers nog een ontsnappingsmogelijkheid. Vorige week werden twee bemiddelaars aangesteld om een uitweg in dit langlopende conflict over de cao Openbaar Vervoer te zoeken. Als die deze week een oplossing vinden, is de staking van de baan. FNV Streekvervoer is veruit de grootste vakbond in het streekvervoer.

CNV 72 uur

De sector stad- en streekvervoer van CNV Vakmensen roept op tot een staking van 72 uur, die eveneens maandag begint. "We realiseren ons dat een busstaking maatschappelijke impact heeft en dat die echt niet langer moet duren dan strikt noodzakelijk", schrijft de bond op zijn website. "Wij kiezen nu nog niet voor onbepaalde tijd."

De werkgevers zijn verrast over de aankondiging van de staking. Ze beraden zich op stappen, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Als er geen oplossing komt, rijden er vanaf maandag in een groot deel van het land niet of nauwelijks streekbussen en regionale treinen rijden. Onder de cao Openbaar Vervoer vallen zo'n 12.000 werknemers.

Andere cao

Zo'n 1500 werknemers in het streekvervoer vallen onder de cao Multimodaal Vervoer. Die werken voor vervoerders die zowel bus- als treinvervoer aanbieden. Deze werknemers gaan niet staken.

Bij een en dezelfde vervoerder kunnen verschillende cao's gelden. Zo vallen de treinmachinisten van Arriva in Limburg wel onder de cao Openbaar Vervoer, maar die in andere provincies niet.

Onbetaalbaar

In het streekvervoer is dit voorjaar al vaker gestaakt, zowel landelijk als regionaal. Het heeft tot dusver niet tot een oplossing geleid.

Nadat de onderhandelaars in januari overeenstemming hadden bereikt, wezen de FNV-leden in mei het loonbod van 8,3 procent voor drie jaar van de hand.

Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zei toen dat de FNV-leden plotseling met onbetaalbare extra eisen waren gekomen. De VWOV vertegenwoordigt Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl