Het station van Heerlen tijdens de staking in het streekvervoer
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe cao voor 12.000 werknemers in streekvervoer na landelijke staking

De 12.000 werknemers in het streekvervoer krijgen een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers.

Het gaat om een aanpak van de werkdruk, een loonsverhoging van 8,3 procent in drie jaar én een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Volgens CNV zijn er ook concrete afspraken gemaakt over sociale roosters, zodat de werknemers werk en privé beter kunnen combineren. Ook is afgesproken dat er uiterlijk na 2,5 uur gelegenheid is om naar het toilet te gaan.

De cao-perikelen leidden begin dit jaar tot een grote landelijke staking. In het hele land reden op 4 januari zo goed als geen bussen. Ook reden er minder regionale treinen.

Hoog op de agenda stond de werkdruk. Veel chauffeurs voelden zich volgens het CNV voortdurend opgejaagd en hadden vaak geen tijd voor een normale pauze. "Die landelijke staking is goed overgekomen", constateert Sanne van der Meulen van het CNV. "Dankzij die staking is de boel weer in beweging gekomen."

Geen acties meer

De bonden wilden eigenlijk vanaf morgen estafettestakingen in het regionaal vervoer organiseren als de werkgevers de bonden niet tegemoet zouden komen. Afgelopen donderdag besloten de bonden de stakingen uit te stellen omdat ze een goede uitkomst van de gesprekken met werkgevers al verwachtten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl