NOS NieuwsAangepast

Afkicken omdat je te veel gamet: 'Ik vergooide mijn leven'

Hij zat zo'n vijf uur per dag achter een spelcomputer en stal op een gegeven moment zelfs om spullen in games te kunnen kopen. "Het ging zo ver dat ik mijn hele leven vergooide om te gamen", vertelt Raoul (15). Hij werd in een kliniek behandeld voor zijn verslaving.

Bekijk hier hoe erachter kwam dat hij verslaafd was aan gamen:

Raoul (15): mijn hersens zeiden je moet doorgaan met gamen, stoppen mag niet

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf morgen gameverslaving als een officiële verslaving. Volgens de organisatie zijn experts het erover eens dat dwangmatig gamen tot gezondheidsproblemen kan leiden en daarom moet worden behandeld.

Volgens verslavingszorginstelling Jellinek zijn er in Nederland naar schatting een miljoen mensen die gamen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 2 procent ook echt kampt met een verslaving. Dat zou betekenen dat zo'n 20.000 mensen verslaafd zijn aan gamen.

Voor Raoul werd het gamen op een bepaald moment zó belangrijk, dat hij problemen thuis kreeg. Zijn ouders kwamen erachter dat hij had gestolen om spullen te kunnen kopen in games. "Dat was eigenlijk wel heel erg, als je er zo aan terugdenkt. Dat was het eerste moment dat ik dacht: dit gaat echt verkeerd."

Hij ging voor behandeling naar de jeugdkliniek Yes We Can. En Raoul is niet de enige bij wie het zover komt. Alleen al in deze kliniek komen jaarlijks zo'n 150 jongeren met een gameverslaving.

Voor veel van hen is het gamen een vlucht uit de realiteit, vertelt de oprichter van de kliniek, Jan Willem Poot. "Dat is vaak doordat ze iets heftigs hebben meegemaakt. Ze waren bijvoorbeeld bij een vechtscheiding of werden gepest op school. Maar als de online wereld prettiger wordt dan de normale wereld, dan hebben we een probleem."

Ik heb een bepaalde controle over het gamen gekregen.

Raoul

Ook voor Raoul was het gamen een uitweg. Maar tijdens zijn behandeling heeft hij veel over zijn problemen gepraat. Door daarnaast veel te sporten en een gestructureerd leven te leiden, verdreef hij het gamen naar de achtergrond.

Inmiddels gaat hij weer naar school, heeft hij een goede band met zijn ouders en doet hij leuke dingen met vrienden. "Ik heb een bepaalde controle over het gamen gekregen. Ik heb niet meer het idee dat het moet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl