Aangepast

Waarom kijken we zo graag naar gamende mensen?

  • Sander van de Pol en Nick Felix

  • Sander van de Pol en Nick Felix

Gamen is populair, maar online kijken naar gamende mensen wordt ook steeds populairder. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Multiscope. Het gaat vooral om streams op YouTube en het game-kanaal Twitch (een soort YouTube voor gamers). Van de jongeren tussen de 18 en 35 kijkt 23 procent naar gamingstreams.

Maar waarom zou je naar gamende mensen kijken als je ook zelf met een controller in je hand virtuele poppetjes kunt aansturen? We leggen deze vraag voor aan twee liefhebbers van de streams en een expert.

Jostijn Hazelhoff Roelfzema (18)

Jostijn Hazelhoff Roelfzema is 18 jaar en sinds twee jaar een groot fan van Twitch. "Vroeger keek ik vooral voor de games, maar nu ga ik naar Twitch voor de streamers zelf. Ik kijk naar streamers zoals Sodapoppin en Forsen, vooral voor de humor en de actieve chat."

Via het chatgedeelte kun je in contact komen met de andere kijkers. "Bij streamers met veel fans kan het daar nogal heftig worden. Soms komen er beledigingen en scheldwoorden voorbij. Dat is jammer voor de community, maar ook voor de streamer zelf", zegt Jostijn.

De jonge generatie kijkt geen tv, dat is maar saai.

Jeroen Lemmens, gameonderzoeker

Gameonderzoeker Jeroen Lemmens van de UvA ziet de trend ook. "De jonge generatie kijkt geen tv, dat is maar saai. Ze groeien op met games en met die streams kun je de kunst afkijken van de mensen die goed zijn in het spelen ervan."

Volgens hem speelt het ook mee dat er op een grappige manier commentaar wordt gegeven bij de games. "Het gaat niet alleen om het spel zelf, de streamers zijn personality's die vaak geestige opmerkingen maken terwijl ze aan het gamen zijn."

Uit een Fins onderzoek uit 2016 blijkt ook dat games steeds meer passief worden geconsumeerd zoals films en televisie, terwijl eerder werd gedacht dat dit onverenigbare werelden waren. De onderzoekers zeggen er wel bij dat het kijken naar games nooit dezelfde sensatie geeft als het spelen zelf.

Wel zien de Finse onderzoekers dat het kijken naar anderen die gamen een extra sociale laag geeft aan het spelen, die je niet hebt als je in je eentje achter je console zit.

Jesse Siddharta (25)

Voor Jesse Siddharta (25) zijn de gamestreams vooral handig als lesmateriaal. "Ik kijk gemiddeld twee keer per week een uurtje naar een stream. Door het kijken naar topspelers kun je zelf nieuwe dingen leren om beter te worden in het spel."

Hij ziet grote overeenkomsten met het kijken naar sport. "Hoewel gamen geen fysieke inspanning vergt, heeft alles eromheen veel weg van een sport. Kijk naar professionele gamers, toernooien, fans, merchandise, sponsoren en uitzendingen."

Daarom zijn competitieve toernooispellen volgens Jesse het populairst. "League of Legends is het meest gespeelde spel. Het is een wedstrijd en daarmee erg spannend om naar te kijken."

Eerder spraken we twee gamende vrouwen die via streamingplatform Twitch geld verdienen. Check hier de video:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: