NOS NieuwsAangepast

Handdrukken en schouderklopjes: wie had de overhand?

De halve wereld keek vandaag mee met de historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Duizenden journalisten, analisten en politicologen maakten urenlange live-uitzendingen en hebben zich over de verklaringen van de twee leiders gebogen.

Maar het zit niet alleen in de woorden, ook wat onbesproken blijft, is van belang. En daar hebben lichaamstaaldeskundigen zich over gebogen.

Een van hen, de Singaporese Karen Leong, analyseert de historische ontmoeting in de onderstaande video:

De handdruk van Trump en Kim tot in detail bekeken

Wie de beelden van vannacht terug gaat kijken, kan die al snel stopzetten. Direct laat president Trump zien wie er de baas is, door als eerste zijn hand uit te steken en de Noord-Koreaanse leider een vriendschappelijk schouderklopje te geven.

Karen Leong is directeur van een Singaporees bureau dat gespecialiseerd is in leiderschap: "Als ze elkaar de hand geven, zie je dat hun vingertoppen wit worden. Dit zijn twee alfamannetjes." Hoewel Trump zich minder vijandig opstelt dan tijdens de G7-top afgelopen week, zie je wel dat hij de behoefte heeft dominant te zijn, zegt Leong.

20 centimeter langer

"Het was geen normale handdruk", zegt ook Allan Pease, een Australische expert op het gebied van lichaamstaal tegen persbureau Reuters. "Beiden trekken de ander dichter naar zich toe."

Trump is in het voordeel: hij is wel wat gewend als wereldleider, zakenman en voormalig televisiester. Daarmee heeft hij een voorsprong op Kim, die nauwelijks ervaring heeft met zulke grote media-optredens. En dan is de Amerikaanse president ook nog zo'n 20 centimeter langer dan Kim, en zo'n 30 jaar ouder.

De vader en de zoon?

Kim probeert zich niet uit het veld te laten slaan. Hij reageert door de hand van Trump stevig vast te pakken en hem recht in de ogen te kijken, voordat hij zijn lichaam naar de cameraploegen en fotografen draait.

Kim en Trump kort voordat ze hun handtekening zetten in Singapore

Het is voor Trump duidelijk belangrijk dat de sfeer goed blijft, benadrukt Pease. Hij houdt het luchtig door tijdens een wandeling richting de bibliotheek voor een persverklaring te kletsen met zijn collega en een klein stukje achter hem te gaan lopen. Maar toch houdt de Amerikaanse president controle over de situatie door Kim op de rug te kloppen en hem op die manier voorzichtig richting de bibliotheek te escorteren.

Kim kopieert het gedrag in een poging om Trump de baas te blijven. Af en toe legt hij vriendschappelijk een hand op de rug van de Amerikaanse president. Maar Kim is volgens Pease de zwakste vandaag. "Als je deze mannen niet zou kennen, zou je kunnen denken dat de grote man de vader was en het kleintje de zoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl